REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Civilne iniciative pozvale MNZ in vlado k preprečevanju množičnih zlorab azilnega postopka

Civilne iniciative pozvale MNZ in vlado k preprečevanju množičnih zlorab azilnega postopkaCivilna iniciativa Bela krajina

Civilne iniciative Metlika, Bela krajina, Debeli rtič in Velenje so pozvale ministrstvo za notranje zadeve in novo vlado, "da preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki smo jim priča s strani številnih migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo našo mejo". Ob tem so opozorili, da sistem mednarodne zaščite ni namenjen ekonomskim migrantom.

"Sistem mednarodne zaščite je namenjen beguncem, ki dejansko potrebujejo pomoč, ker so v svoji državi preganjani, in ne ekonomskim migracijam. S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem. Poleg tega grobo izkoriščajo pripravljenost zahodnih držav, da pomagajo beguncem," so navedli v pozivu k ukrepanju.

S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem.

V civilnih iniciativah so se odzvali tudi na besede nekdanje ministrice za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je opozorila na domnevno sporno delovanje nekaterih nevladnih organizacij. Nevladnikom je očitala, da policiji najavljajo prihode tujcev, še preden ti prestopijo mejo in torej sami organizirajo nezakonite prehode meje. Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo.

Ne glede na to so v civilnih iniciativah pozvali ministrstvo in policijo, naj preverita zakonitost ravnanj nevladnih organizacij.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek