REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska napoveduje povračilne ukrepe na ameriške carine

Kitajska napoveduje povračilne ukrepe na ameriške carineVIR: Insajder.com

Kitajska je danes napovedala, da bo na novo uvedene carine ZDA odgovorila s povračilnimi ukrepi. "Da bi zavarovala svoje legitimne pravice in interese ter globalno prosto trgovino, bo Kitajska morala sprejeti nasprotne ukrepe," je sporočilo kitajsko ministrstvo za trgovino. Kateri točno bodo ti ukrepi, Peking še ni razkril.

Tiskovno predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je na rednem pogovoru z novinarji dejal, da bo Kitajska podrobnosti svojih nasprotnih ukrepov razkrila "ob primernem času". Obenem pa je znova poudaril, da so "protekcionistični in enostranski ukrepi ameriške strani" za Peking "povsem nesprejemljivi".

Upamo, da bodo ZDA prepoznale možne negativne posledice takšnih dejanj in jih pravočasno popravile

Kitajsko gospodarsko ministrstvo je v izjavi dodalo še, da ameriške carine "prinašajo novo negotovost v pogajanja med dvema stranema". "Upamo, da bodo ZDA prepoznale možne negativne posledice takšnih dejanj in jih pravočasno popravile."

Predsednik ZDA Donald Trump je sporočil, da bodo ZDA 24. septembra uvedle 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev, te carine pa se bodo v začetku leta 2019 povišale na 25 odstotkov. Carine je Trump utemeljil s preiskavo, ki je ugotovila nepoštene kitajske politike in prakse na področju tehnološke in intelektualne lastnine ZDA.

Ameriški predsednik je posvaril tudi, da bodo ZDA v primeru povračilnih ukrepov Pekinga "nemudoma stopila v tretjo fazo", ki prinaša carine na približno 267 milijard dolarjev dodatnega uvoza. To bi pomenilo dodatne carine na ves kitajski uvoz v ZDA.

"Še enkrat pozivam kitajske voditelje, da hitro ukrepajo in končajo nepoštene trgovinske prakse svoje države," je dejal Trump.

Trump je doslej že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev, Kitajska pa je odgovorila z enako mero.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek