REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Moon in Kim že na tretjem letošnjem vrhu

Moon in Kim že na tretjem letošnjem vrhuKim Yo-jong in Južnokorejski predsednik Moon Jae-in

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in severnokorejski voditelj Kim Jong-un se bosta danes sešla že na tretjem vrhu, ki bo do četrtka potekal v Pjongjangu. V ospredju bo po Moonovih pričakovanjih denuklearizacija Korejskega polotoka, a v Seulu svarijo pred prevelikimi pričakovanji.

Tretji vrh se bo zgodil v času, ko so se pojavili dvomi o resnosti obljub iz Pjongjanga glede denuklearizacije.

Kim je že na aprilskem in majskem srečanju z Moonom v obmejnem kraju Panmunjom obljubil, da si bo prizadeval za polotok brez jedrskega orožja, vendar doslej kakih konkretnih ukrepov še ni bilo.

Kim je že na aprilskem in majskem srečanju z Moonom v obmejnem kraju Panmunjom obljubil, da si bo prizadeval za polotok brez jedrskega orožja, vendar doslej kakih konkretnih ukrepov še ni bilo. K denuklearizaciji se je severnokorejski voditelj zavezal tudi junija na srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Moon in Kim naj bi na vrhu v Pjongjangu govorila tudi o izboljšanju odnosov med Korejama ter korakih za zmanjšanje vojaških napetosti na Korejskem polotoku.

Predvidoma se bosta sešla dvakrat, prvič že danes. Južnokorejski predsednik naj bi se v severnokorejski prestolnici udeležil tudi koncerta.

Južnokorejskega predsednika, ki je bil posrednik v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, bo na tridnevnem obisku v severnokorejski prestolnici spremljala močna, več kot 200-članska gospodarska delegacija.

Južnokorejskega predsednika, ki je bil posrednik v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, bo na tridnevnem obisku v severnokorejski prestolnici spremljala močna, več kot 200-članska gospodarska delegacija. V njej bosta med drugim dedič skupine Samsung Lee Jae-jong in podpredsednik avtomobilskega koncerna Hyundai Motor Eui Sun-chung.

Južnokorejski mediji so sicer pred začetkom vrha svarili, da so naložbe v Severni Koreji še tvegane in da bi morala Južna Koreja počakati z gospodarskimi projekti v severni sosedi, dokler ne bo pomembnega napredka o opustitvi severnokorejskega jedrskega programa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek