REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša: Vsak dan te vlade bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo

Janša: Vsak dan te vlade bo dan izgubljenih priložnosti za SlovenijoJanez Janša | VIR: Insajder

Vsak dan, dokler bo vladna koalicija pod vodstvom premierja Marjana Šarca vodila izvršilno oblast, bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo, je pred glasovanjem o listi ministrskih kandidatov v DZ ocenil predsednik SDS Janez Janša. Vodenje koalicije "šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status", pa bo za Šarca nočna mora, je dodal.

Janša je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS koalicijsko pogodbo in predstavitve kandidatov pred parlamentarnimi odbori ocenil kot "reciklažo tega, kar smo spremljali zadnja štiri leta". Kot primer je navedel zapis v koalicijski pogodbi s področja zdravstva, kjer najdemo natančno iste stavke kot v koalicijski pogodbi iz leta 2014.

Vlada, o kateri danes odločajo, po Janševih besedah ne bo manjšinska, pač pa "vlada šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status". 

"Kar skrbi, pa so začimbe, ki so dodane tej jedi, in tisto, česar ni, pa bi moralo biti," je dodal. Kot to začimbo namreč vidijo "znano filozofijo zla, ki je stara 170 let in izhaja iz nekega dokumenta, v katerem piše, da bo možno ustvariti idealno družbo, kjer bomo vsi enaki, tako da se razgradi narod, družina, vera, zasebna lastnina in zasebno šolstvo".

Iz koalicijske pogodbe namreč po njegovih besedah "sekajo natančno ti cilji", zato je po njegovem mnenju tudi vzbudila odpor, med drugim v gospodarstvu.

Po drugi strani pa v koalicijski pogodbi manjkajo denimo demografski ukrepi in ukrepi za spopad z birokracijo, Janša pa v njej opaža tudi popolno neambicioznost glede spopada s sistemsko korupcijo in splošno "brezciljnost".

Vlada, o kateri danes odločajo, po Janševih besedah ne bo manjšinska, pač pa "vlada šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status". Takšen status si je namreč po njegovem mnenju Levica zagotovila s sporazumom s peterico strank.

Koalicija šestih strank bo po njegovi oceni "nočna mora", saj protokol o sodelovanju predvideva sila zapleten postopek za oblikovanje predlogov, predsednika vlade pa bo po njegovih besedah "zelo bolela glava".

Poslanci SDS tako Šarčeve vlade ne bodo podprli, bodo pa podpirali vse njene dobre predloge, je napovedal Janša. 

Poslanci SDS tako Šarčeve vlade ne bodo podprli, bodo pa podpirali vse njene dobre predloge, je napovedal Janša. Ne bodo pa podprli predlogov, ki bodo znotraj koalicije neusklajeni in bo vlada iskala "neko podaljšano umetno dihanje za preživetje te garniture, ki ni dobra in kvalitetna".

Prvak SDS je spregovoril tudi o lobijih, ki naj bi v ozadju sodelovali pri sestavi te vlade. Pri tem je bilo po njegovem mnenju najbolj aktivno "omrežje ljudi, ki je omogočilo, da je Iran opral v Sloveniji milijardo evrov". Drugi lobi naj bi predstavljala povezava ljudi, ki so s špekulacijami želeli zaslužiti pri izdaji obveznic, pri sestavljanju vlade pa naj bi sodelovala tudi gradbeni in zdravstveno-nabavni lobi.

Janša se je v svojem daljšem govoru dotaknil tudi svoje vloge po parlamentarnih volitvah. Očitke, da si ni upal prevzeti mandata za sestavo vlado, je ocenil kot sprenevedanje, saj je na pogovore povabil vse stranke, a je od strank, ki danes sestavljajo vlado, dobil negativen odgovor.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek