REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salvini: Merklova podcenila posledice množičnega prihoda migrantov

Salvini: Merklova podcenila posledice množičnega prihoda migrantovMatteo Salvini | VIR: Pixsell

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes dejal, da je nemška kanclerka Angela Merkel podcenila izzive, ki jih predstavlja množični prihod migrantov. S tem je povezal tudi zadnje nasilne proteste skrajne desnice v nemškem Chemnitzu.

"Angela Merkel je zagotovo podcenila tveganje družbenega spopada, ko je trdila, da je v Nemčiji dovolj prostora za več sto tisoč ljudi," je Salvini povedal za nemški portal Deutsche Welle.

"Še vedno se spominjam, kaj se je zgodilo leta 2015 ob praznovanju novega leta v Kölnu in drugje," je dodal. Tedaj je bilo več sto žensk žrtev spolnih napadov skupin migrantov, večinoma iz Severne Afrike.

Še vedno se spominjam, kaj se je zgodilo leta 2015 ob praznovanju novega leta v Kölnu in drugje, je dejal Matteo Salvini.

Temu je sledilo več hujših kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili migranti, kar je spodbudilo vzpon skrajno desne, proti priseljenske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD).

Nazadnje je bil v mestu Chemnitz ubit Nemec kubanskega rodu, kar je v zadnjem tednu sprožilo nasilne proteste podpornikov skrajne desnice, zbirali pa so se tudi njihovi nasprotniki. Pri tem je bilo več deset ljudi poškodovanih.

"Nasilje ni nikoli rešitev," je danes povedal Salvini. "Nasilje kliče k nasilju, vendar je nemška vlada več let podcenjevala problem, tako da je vzpon AfD reakcija na to," je poudaril.

Salvini je svoja ostra stališča do migrantov ohranil, tudi potem ko je njegova stranka Liga skupaj s populističnim Gibanjem pet zvez junija prevzela oblast v Italiji, sam pa je prevzel mesto notranjega ministra.

Med drugim je ladjam nevladnih organizacij z rešenimi migranti prepovedal vstop v italijanska pristanišča. Več ladij z rešenimi ljudmi pa je v zadnjem času obstalo sredi morja, saj jim Salvini ni dovolil vplutja, dokler druge države Evropske unije niso obljubile, da bodo sprejele migrante.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek