REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Index: Hrvaška umira

Index: Hrvaška umiraHrvaška - odhodi v Nemčijo

Hrvaška umira, šest šol se zapira, ob tem pa v njih 117 ni bil vpisan niti eden edini nov učenec. Množično izseljevanje traja že pet let, opozarja Index.hr.

Novinarji tega portala poročajo, da so včeraj odšli na glavno avtobusno postajo v Zagrebu, kjer jih je šokiral "standardni prizor" - jok mater, ki se poslavljajo od svojih otrok, ki se po obisku družine odpravljajo nazaj, v tujino, na delo.

Ena izmed njih je Ada, ki skupaj s mlajšim sinom spremlja starejšega sina, ki ima komaj 18 let in je pravkar končal srednjo šolo. Odhaja v München, kjer ga čaka služba.

"Imamo družino v Nemčiji. Oni so sinu našli zaposlitev, pa sedaj gre, da opravi poskusno obdobje, če ga bodo sprejeli v stalno službo. Končal je srednjo šolo za avtomehanika, v Nemčiji pa bo delal v avtoličarski delavnici. Odhaja, ker tukaj ni dela, tudi sama sem že več let brez zaposlitve. Če mu bo uspelo, se bomo morda vsi skupaj odselili in se mu pridružili," je dejala Ada za Index.hr.

Šest šol se zapira, ob tem pa v njih 117 ni bil vpisan niti eden edini nov učenec

Druga gospa je skozi jok povedala, da se vrača v Nemčijo, kjer dela, medtem ko na Hrvaškem ostajajo njen mož in otroka. Pravi, da že osem mesecev dela v neki restavraciji v Münchnu kot kuharica. Delala je v trgovini v Osijeku, vendar so se komaj preživljali s prihodki od njene in plače soproga. To jo je prisililo, da gre v širni svet in se s težkim srcem loči od družine.

Reporterji Indexa so se pogovarjali tudi z Marijano, ki že štiri leta živi v Nemčiji. Ta Zagrebčanka se je morala izseliti zaradi revščine.

Direkten avtobus Vinkovci-Frankfurt
Iz Vinkovcev z direktno linijo na delo v Frankfurt. Vir: Index.hr

"V Zagrebu sem imela službo, moj mož pa ne. Bili smo najemniki stanovanja z majhnim otrokom in  takšna življenjska situacija naju je prisilila, da se odpravimo v Nemčijo. Tam nam je dobro, delava, delo se takoj dobi in je dobro, če se navadiš na to, da je tam absolutno drugačen način življenja. Pri njih ni pitja kav. Oni ne poznajo tega običaja. Res je, da je mogoče dobro zaslužiti, ker tam imaš vedno možnost, da delaš več poslov hkrati in si tako prislužiš še dodaten denar. Res je tudi, da so nama za stroške potrebne velike vsote, recimo 1200 evrov plačava samo najemnino za stanovanje, toda lahko si mislite, kolikšne so plače, če to brez težav poravnava. Kljub temu pa mi sploh ni všeč, da smo tam vedno drugorazredni državljani," potarna Marijana.

Na avtobusni postaji sta bila tudi sestra in brat, vračata se v Nemčijo, kjer zadnja tri leta živita s starši.

"Bila sva na morju, in zdaj se vračava v Nemčijo. Super nama je tam, v Zagrebu je bila naša mama več let bila brez zaposlitve in vse, kar je lahko delala, je bilo 'na črno', medtem ko je v Nemčiji takoj dobila službo, prav tako oče. Čeprav nama manjkajo prijatelji, se nikoli več ne bi vrnila na Hrvaško," je povedala Ana, ki je končala srednjo medicinsko šolo.

Slavonija - odhodi mladih
Vse bolj se prazni tudi nekoč rodovitna Slavonija, žitnica hrvaške.

Po prihodu v Nemčijo je prvo leto učila jezik, nato pa nadaljevala s šolanjem. Upoštevali so ji prva dva razreda medicinske šole, ki ju je dokončala v Zagrebu. Njen brat Marko še dodaja, da bi se vrnil na Hrvaško le, če bi zadel večji znesek na loteriji.

Množično izseljevanje traja že pet let, opozarja Index.hr

"Kolegi v šoli so naju krasno sprejeli, razen tega je veliko naših, ne le iz Hrvaške, ampak tudi iz sosednjih držav. Odlično nama je, všeč nama je šola, pa tudi življenje v Nemčiji, nasploh. Veva, da naju po koncu šolanja tam že čaka delo, oziroma da ga bova brez težav dobila, za razliko od Hrvaške", je še pristavila Ana.

Med trajanjem pogovora je voznik povabil potnike, naj vstopijo v avtobuse, ne le v enega, temveč jih je bilo več, ki so prišli iz Vinkovcev, in prek Zagreba nadaljujejo potovanje v München in Frankfurt. In vsi so bili prepolni, z grenkobo zaključuje portal Index.hr.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek