REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

UNHCR pozval Evropsko unijo k ukinitvi "nevarne in nemoralne" priseljenske politike

UNHCR pozval Evropsko unijo k ukinitvi Ladja Diciotti s migranti in minister za gospodarstvo Luigi di Maio

Zdravstvene oblasti so danes v pristanišču na Siciliji, kjer že več dni stoji ladja Diciotti z rešenimi migranti, iz zdravstvenih razlogov ukazale takojšnje izkrcanje 16 ljudi na krovu. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je medtem pozval Evropsko unijo k ukinitvi "nevarne in nemoralne" priseljenske politike.

Oblasti so ukazale izkrcanje 16 ljudi, od tega 11 žensk in petih moških, zaradi bojazni, da so zboleli za tuberkulozo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V Catanii je sicer na ladji obtičalo okoli 150 rešenih migrantov in beguncev.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi pa je okrcal države članice Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejal, je "prišel čas, da se preneha tekmovanje med državami, katera bo sprejela najmanj odgovornosti za ljudi, rešene na morju". "Nevarno in nemoralno je ogrožati življenja beguncev in prosilcev za azil, medtem ko se države borijo v politični vojni za dolgoročne rešitve," je še dejal.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je medtem pozval Evropsko unijo k ukinitvi "nevarne in nemoralne" priseljenske politike.

Ladja italijanske obalne straže Diciotti je od ponedeljka v sicilskem pristanišču, pred tem je več dni krožila po odprtem morju in čakala na dovoljenje za vplutje.

Notranji minister Matteo Salvini terja obljubo drugih članic EU, da bodo sprejele rešene migrante, dotlej jih ne namerava spustiti na kopno. Zaenkrat je z ladje v sredo spustil le 27 otrok brez spremstva.

Evropska komisija je sicer v petek v Bruslju gostila pogovore o razdelitvi migrantov z ladje. Srečanje, ki se ga je poleg Italije udeležilo še 11 drugih članic, med njimi Nemčija, Avstrija, Grčija in Malta, se je končalo brez dogovora.

Podpredsednik italijanske vlade Luigi di Maio je pred tem zagrozil Bruslju, da bo Italija nehala plačevati v skupni evropski proračun, če ne bodo našli rešitve za okoli 150 rešenih migrantov, ki so obstali na ladji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek