REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pribac: Na uspešnosti v zdravstvu bo vlada obstala ali padla

Pribac: Na uspešnosti v zdravstvu bo vlada obstala ali padlaIgor Pribac | VIR: Insajder.com

Premier Marjan Šarec je v govoru pred izvolitvijo na to funkcijo zdravstvo uvrstil med glavne prioritete vlade. Analitik Igor Pribac se strinja, da je uspešnost na področju zdravstva tisto, na čemer bo prihodnja vlada obstala ali pa padla, če ne bi seveda v ospredje stopila morebitna eskalacija begunske krize ali denimo finančna kriza.

Po besedah Pribca sicer finančna kriza, s katero se je morala soočiti nekdanja premierka Alenka Bratušek, ni primerljiva trenutnemu položaju v zdravstvu. "Slovensko zdravstvo je zašlo v globoko strukturno krizo", ki je deloma izraz krize slovenskih socialnih politik, prav tako pa bi v tem zahtevnem vozlu po njegovih besedah lahko videli tudi delovanje t. i. globoke države.

Vlada bo morala gasilsko reševati vprašanje čakalnih vrst, ponuditi in uveljaviti bo morala tudi sistemske ukrepe. 

Vlada bo morala gasilsko reševati vprašanje čakalnih vrst, ponuditi in uveljaviti bo morala tudi sistemske ukrepe. So pa pričakovanja javnosti na tem področju zelo velika, morda celo prevelika, glede na možnosti, ki jih ima država, je za STA izpostavil filozof in politični analitik Pribac.

Med Šarčevimi poudarki je bila tudi vzpostavitev sodobne cestne in železniške infrastrukture. Kot je ocenil Pribac, je infrastruktura eden najpomembnejših resorjev, tudi zato, ker bo prav v tem mandatu "žel rezultate relativno uspešnega gospodarskega obdobja", ki je v blagajni pridelalo višek, ki ga bo zdaj treba pametno naložiti. Predsednica SAB Bratuškova, ki naj bi prevzela resor, pa je po mnenju Pribca "verjetno kvalificirana za upravljanje tako velikih naložb".

Poudarki Šarčevega predstavitvenega govora so bili zanj bolj ali manj pričakovani. Med izjemami pa je izpostavil napoved povišanja deleža sredstev za kulturo ter specifično omembo visokotehnoloških investicij in informacijske podpore zdravstvenemu sistemu.

Uspešnost vlade bo po mnenju Pribca odvisna tudi od uspešnosti komuniciranja.

Uspešnost vlade bo po mnenju Pribca odvisna tudi od uspešnosti komuniciranja. Pribac bi pri Šarcu stavil tudi na njegovo pragmatičnost v kombinaciji z vztrajnostjo in celovitim pogledom na položaj države. V smislu vztrajnosti pri doseganju dogovorov je namreč Šarec po besedah Pribca tudi "z odliko" opravil preizkus negotovega povolilnega obdobja.

Ne bo pa imela Šarčeva vlada dveh učnih let, ki si jih je lahko privoščila prejšnja. "Javnost tega ne bo dovolila, hotela bo takojšnje delovanje," je dodal Pribac.

Šarec je danes zaprisegel kot predsednik vlade, potem ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju v DZ podprlo 55 poslancev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek