REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Robida: Posamezniki v UKC želijo iz lastnih interesov preprečiti delovanje NIOSB

Robida: Posamezniki v UKC želijo iz lastnih interesov preprečiti delovanje NIOSBUKC Ljubljana

Strokovnjak za varnost bolnikov in kakovost v zdravstvu, tudi član sveta NIOSB, Andrej Robida meni, da je dogajanje v UKC v odnosu do inštituta namenjeno uničenju ideje o NIOSB zaradi interesov posameznikov, da bi obravnavo otrok s srčnimi boleznimi obdržali v UKC. "To je kultura obnašanja v tej državi in v UKC," je bil kritičen v pogovoru za STA.

"Določeni ljudje v UKC se sprenevedajo ali sprevrženo obnašajo. Cilj je uničiti idejo Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB) in na žalost so nagovorili čisto vse, da bi jim to uspelo. Prestrašili so starše, zaposlene, se povezali z določenimi mediji, ki širijo laži, z zdravniško zbornico in Slovenskim zdravniškim društvom," je v pogovoru za STA dejal Robida. Upokojeni otroški kardiolog s tujim certifikatom o tej subspecializaciji in izredni profesor pediatrije in javnega zdravja pričakuje, da bodo ti posamezniki sedaj skušali diskreditirati tudi njega.

"Sedaj gre spet vse skupaj prek medijev, namesto da bi se sestali in pogovorili. Podtikanja, da so vlada in vsi v svetu inštituta 'mega neumneži', ne pomenijo nič drugega, kot da je UKC 'mega pameten'," je ocenil in hkrati opozoril, da kliničnemu centru 11 let ni uspelo izšolati ljudi, ki bi lahko prevzeli program otroške srčne kirurgije, niti niso uspeli ustvariti organizacije programa, v katerem ne bi "vsak vrtiček delal zase".

"Sedaj gre spet vse skupaj prek medijev, namesto da bi se sestali in pogovorili. Podtikanja, da so vlada in vsi v svetu inštituta 'mega neumneži', ne pomenijo nič drugega, kot da je UKC 'mega pameten'," je ocenil in hkrati opozoril, da kliničnemu centru 11 let ni uspelo izšolati ljudi, ki bi lahko prevzeli program otroške srčne kirurgije, niti niso uspeli ustvariti organizacije programa, v katerem ne bi "vsak vrtiček delal zase".

Po njegovem mnenju se je treba vprašati, zakaj so z UKC odšli zdravniki tako z otroške intenzivne terapije kot otroške kardiologije in kardiokirurgije. Odšle so tudi številne medicinske sestre. "V UKC se izgovarjajo, da je to zaradi plač, a te niso osnovni problem," je prepričan.

Navedbe vodstva UKC Ljubljana glede nedavne konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru dveh otrok je označil za sprenevedanje in dodal, da so njegova številna sporočila prek elektronske pošte in klici odgovornim ostali brez odgovora.

Kot je pojasnil, je 3. avgusta strokovno direktorico UKC Jadranko Buturović Ponikvar zaprosil za izvedbo konference za otroka, za katerega so strokovnjaki iz NIOSB menili, da je pri njem prišlo do težav pri obravnavi. Ta mu je odgovorila, da je konferenco za tega otroka že odredila. Z elektronsko komunikacijo med njima dokazuje, da je strokovna direktorica 6. avgusta pozvala k izvedbi take konference za drugega otroka, ki je nato konec prejšnjega tedna umrl. Dodala je, da bi na tej konferenci obravnavali tudi primer prvega otroka. Konferenco so sklicali za sredo, a nanjo povabili le enega od zdravnikov, ki so pri zdravljenju teh otrok sodelovali v organizaciji NIOSB. Ostali zdravniki in predstavniki NIOSB po Robidovem mnenju tam niso bili zaželeni.

Ob tem je opozoril, da se takšne konference izvajajo le zato, da bi ugotovili morebitne težave pri obravnavi bolnika in bi na podlagi tega lahko podobne težave ali zaplete v prihodnje preprečili. Kaj so na UKC Ljubljana ugotovili na konferenci, če je do nje sploh prišlo, pa ne ve, ker ni prejel niti zapisnika niti morebitnih sklepov.

Ne ve pa, kdo ga bo opravil, saj nimajo niti enega certificiranega otroškega kardiokirurga, otroškega kardiologa, otroškega srčnega intenzivista in otroškega srčnega anesteziologa.

Sedaj nameravajo v UKC izvesti izredni notranji nadzor. Ne ve pa, kdo ga bo opravil, saj nimajo niti enega certificiranega otroškega kardiokirurga, otroškega kardiologa, otroškega srčnega intenzivista in otroškega srčnega anesteziologa. To verjetno velja tudi vsaj za nekatere zdravnike s Hrvaške, ki trenutno pomagajo v UKC.

Pojasnil je tudi, da so konferenco za prvega otroka že 3. avgusta zahtevali, ker se je pri tem otroku odlašalo z operacijo. Operiran bi namreč moral biti v Pragi, kjer pa so ga odklonili, češ da nimajo prostora. Praški kirurg tudi ni prišel v UKC v 24 urah in tudi ne pozneje, so pa poslali interventnega otroškega kardiologa, ki je kot začasno rešitev opravil nujni interventni poseg, po katerem se je otroku stanje še poslabšalo.

Če bi otroka operirali že prvi dan, bi po pojasnilih Robide lahko takoj opravili potrebno celotno operacijo srca in ne samo začasne. To je pozneje opravil otroški kardiokirurg, ki ga je NIOSB posodil UKC, eden izmed najboljših v Španiji.

"To je moje mnenje, ker pa konference o tem otroku ni bilo ali pa je bila brez tistih, ki so otroka operirali oz. diagnosticirali, zadeva ni jasna," je dejal. Je pa prepričan, da "je organizacija sodelovanja s češkimi strokovnjaki nedelujoča, saj jih ni bilo".

Sistem delovanja je sicer enak sodelovanju z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem, a je po besedah Robide stanje zdaj slabše, ker UKC nima več niti svojih otroških kardiologov, manjka osebja na oddelku za intenzivno terapijo otrok. Ob tem pa se sprašuje še, ali ima UKC res otroške kardiologe z opravljeno subspecializacijo, saj v Sloveniji te nimamo in bi jo morali imeti opravljeno v tujini.

"Vse skupaj je eno veliko nagajanje. Branijo se, ker bi program radi zadržali zase," je kritičen Robida. 

"Vse skupaj je eno veliko nagajanje. Branijo se, ker bi program radi zadržali zase," je kritičen Robida. Po njegovih navedbah naj bi nekateri v UKC z obljubami o dokaj visokih zneskih in ugodnostih želeli privabiti enega od otroških srčnih kirurgov, s katerimi se je dogovarjal tudi NIOSB. "Vsem gre po slovensko v nos samo denar, ki so ga dobili tuji kirurgi. Tega seveda ne bi bilo treba, če bi v 11 letih UKC poskrbel za izobrazbo in trening domačih zdravnikov," je ponovil.

To, da so pristojni v UKC sodelovanje izključno s češkimi zdravniki označili za bolj varno kot hkratno delovanje Čehov in strokovnjakov iz NIOSB, je označil za sprenevedanje. "Ali ni bolje imeti odličnega otroškega kardiokirurga kot če ni nobenega? Če otrok ni operiran, potem tudi zapletov ni. Lahko pa umre, ko čaka na kirurga, ki ga ni od nikoder. V današnjem času je več kot polovica operacij nujnih," je ocenil.

Opozorila, da se mora osebje v UKC prilagajati tujim kirurgom, pa vidi kot izgovore. "Saj ti ne operirajo vsak po svoje, ampak po standardih, ki so v veljavi," je dejal in opozoril na pozitivne izkušnje pri takem delu v tujini. "Res pa je, da brez sodelovanja timov ne gre," je opozoril. To je še posebej pomembno v prehodnem obdobju do prevzema programa NIOSB, ko je "treba gasiti požar, ki pa ga ni zanetil NIOSB, ampak se je počasi širil več let". Z NIOSB je vlada po njegovih besedah prekinila večno čakanje na to, da se bodo v UKC zbudili.

 "Če bo NIOSB propadel, bodo stvari še naprej tekle tako, kot do sedaj, z organizacijo po vrtičkih," je dodal Robida, prepričan, da "starši in otroci tako ali tako niso na prvem mestu".

"To je rušenje ideje o nacionalnem inštitutu, ki naj bi se organiziral ne tako kot Gregorič hoče, ampak tako, kot zahtevajo mednarodne smernice," pravi Robida. "Če bo NIOSB propadel, bodo stvari še naprej tekle tako, kot do sedaj, z organizacijo po vrtičkih," je dodal Robida, prepričan, da "starši in otroci tako ali tako niso na prvem mestu". "Važno jim je osredotočanje na na posamezne zdravnike in in UKC kot ustanovo," je bil oster.

Če bi bila iskrena pripravljenost vzpostaviti sodobno obliko NIOSB, bi se to lahko že zgodilo, je prepričan Robida, ki opozarja, da zavlačevanje "ne koristi nikomur, najmanj pa otrokom, ki potrebujejo dolgoročno rešitev problema s ponujenim izobraževanjem slovenskih zdravnikov".

Robida je sicer še dejal, da nasprotuje pranju perila pred javnostjo, a "na laži, da smo konferenco bojkotirali, smo se morali odzvati".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek