REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amazon s krepkim skokom četrtletnega dobička

Amazon s krepkim skokom četrtletnega dobička

Ameriški tehnološki konglomerat Amazon, ki je že zdavnaj prerasel prvotne okvirje spletnega trgovca in se širi na različna področja, je v drugem četrtletju letos dokončno dokazal, da lahko ustvarja visoke dobičke. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal za skoraj 12-krat, s 197 milijonov na 2,5 milijarde dolarjev.

Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal za skoraj 12-krat, s 197 milijonov na 2,5 milijarde dolarjev.

Amazon medtem ni uresničil pričakovanj analitikov z 39-odstotno rastjo prihodkov na 52,89 milijarde dolarjev, saj so računali na prihodke v višini 53,4 milijarde dolarjev, vendar pa jih je skok dobička navdušil. Delnice Amazona so se letos do srede zvečer podražile že za 55 odstotkov, v četrtek so se sprva pocenile za 2,98 odstotka, v podaljšanem pa podražile za 3,1 odstotka.

Več kot polovico prihodkov je Amazon ustvaril s spletno prodajo, 11 odstotkov so ustvarile spletne storitve, kot je naročnina na storitev prime in računalništvo v oblaku, ostalo pa so navrgle fizične trgovine, dajatve od prodajalcev, ki poslujejo prek Amazona, in druge dejavnosti.

Oglasni prihodki so navrgli 2,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 132 odstotkov več kot v drugem četrtletju lani, spletne storitve pa 6,1 milijarde dolarjev oziroma 49 odstotkov več kot lani.

Amazon je v drugem četrtletju letos naročnikom na storitev prime zagotovil popuste v trgovinah verige Whole Foods, ki jo je pred časom prevzel, dostavo iz omenjenih trgovin so še naprej širili po ZDA, Amazon pa je tudi prevzel spletno lekarno PillPack in se sedaj širi tudi na to področje.

Podjetje je 16. julija izvedlo poseben največji prodajni dan v zgodovini, "dan Amazon Prime". Rezultatov za ta dan, ko so prodali 100 milijonov izdelkov, podjetje ni objavilo posebej.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek