REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Pulju se začenja 65. filmski festival

V Pulju se začenja 65. filmski festivalVIR: Pixsell

V znamenitem antičnem amfiteatru v Pulju bodo danes odprli 65. filmski festival, ki bo potekal do 22. julija. Zvečer sta na sporedu dve premieri, hrvaška celovečerca Aleksi režiserke Barbare Vekarić ter V imenu jagode, čokolade in svetega duha režiserke Karle Lulić. V tekmovalnem programu sta dva slovenska celovečerca, Ivan in Rudar.

V hrvaškem programu najstarejšega filmskega festivala v sosedni državi se bo za nagrado zlata arena potegovalo deset domačih celovečercev in sedem koprodukcij.

V hrvaškem programu najstarejšega filmskega festivala v sosedni državi se bo za nagrado zlata arena potegovalo deset domačih celovečercev in sedem koprodukcij. Predvidenih je več premier, med drugimi celovečerca Za ona stara dobra vremena (Za tiste stare dobre čase) hrvaškega režiserskega veterana Eduarda Galića ter filma Mali in Do kraja smrti (Do konca smrti) režiserjev Antonia Nuića in Anđela Jurkasa.

V hrvaškem programu so prav tako celovečerci Eksorcizem v režiji Daliborja Matanića, Comic sans Nevia Marasovića in Osmi poverjenik Ivana Salaja, ki si jih je hrvaško občinstvo že imelo priložnost ogledati v kinih.

V tekmi za zlato areno sta prav tako dve slovensko-hrvaški koprodukciji, drami Rudar režiserke Hanne Slak in Ivan režiserja Janeza Burgerja. Celovečerca bosta v Pulju doživela hrvaški premieri.

V mednarodnem programu 65. filmskega festivala v Pulju bo tekmovalo 13 celovečercev, med njimi tudi nagrajenec za scenarij z letošnjega cannskega festivala Srečni Lazzaro italijanske režiserke Alice Rohrwacher. S cannskega festivala prihaja tudi drama V vojni režiserja Stephanea Brizeja.

Med izbranimi filmi sta še celovečerca Eva francoskega režiserja Benoita Jacquota ter C'est la vie! njegovih rojakov Olivierja Nakacheja in Erica Toledana kot tudi lanski nominiranec za najboljšo evropsko komedijo Dobrodošli v Nemčiji režiserja Simona Verhoevna.

Država partnerka je letos Izrael, ki se bo predstavil z retrospektivo in celovečercem režiserja Bena Bacharja The Last Band in Lebanon, ki je bil uvrščen tudi v mednarodni tekmovalni program.

Med drugim so letos pripravili nov filmski program o zgodovini kinematografije, v katerem bodo predvajali tudi dokumentarno dramo Baron Codelli slovenskega avtorja Mihe Čelarja.

Poleg ogledov filmov bodo na voljo še razstave, delavnice, predavanja, omizja in družabne prireditve. Organizatorji v sedmih dneh pričakujejo približno 60.000 obiskovalcev ter gostovanja številnih filmskih ekip.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek