REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Arhivi dan pred svojim praznikom vabijo obiskovalce

Arhivi dan pred svojim praznikom vabijo obiskovalceGruberjeva palača / Arhiv Republike Slovenije, foto: Wikimapia

Ob mednarodnem arhivskem dnevu, ki ga obeležujemo 9. junija, bodo slovenski arhivi obiskovalce že danes z različnimi dogodki povabili v svoje prostore. Ponekod bodo arhivski praznik, ob katerem želijo širši javnosti predstaviti svoje delo in pomen arhivov, obeležili z razstavami, drugod bodo ponudili vodene oglede.

V Arhivu RS so že v četrtek odprli gostujočo razstavo Z vlakom čez mejo / Vlakom preko granice, ki so jo obogatili tudi z lastnimi dokumenti in eksponati Železniškega muzeja Slovenskih železnic.

Razstava, ki je nastala v sklopu mednarodnega projekta šestih slovenskih in hrvaških arhivov, se ukvarja z zgodovino železnic v obmejnem pasu. Poleg Južne železnice so natančneje predstavljene proge: Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba/Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisek, Čakovec - Mursko Središče - Lendava, Krapina - Rogatec in Savski Marof - Kumrovec - Stranje. Zadnja proga je predstavljena ne le z arhivskim gradivom, ampak tudi s pomočjo črno-belih fotografij Kruna Sudca.

Zgodovinski arhiv Ljubljana, ki letos praznuje 120 let delovanja, je za danes pripravil bogat brezplačen program, ki bo potekal v vseh enotah arhiva. V enoti v Ljubljani na Mestnem trgu vabijo na predstavitev arhiva in arhivskega gradiva. V enoti za Gorenjsko v Kranju vabijo na ogled albumov fotografij, ki še nikoli niso bile predstavljene javnosti. Fotografije prikazujejo raznovrstne javne prireditve, dejavnosti, nekdanje industrijske objekte, kulturne in naravne spomenike ter znane osebnosti. Posnete so bile na območju Gorenjske med letoma 1895 in 1990, piše na spletni strani Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

Enota za Dolenjsko in Belo krajino v Novem mestu vabi na kaligrafsko delavnico in projekcijo treh kratkih poljudnoznanstvenih filmov v produkciji Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Enota v Idriji vabi na predstavitev arhiva, enota v Škofji Loki pa na projekcijo treh kratkih poljudnoznanstvenih filmov Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

V Pokrajinskem arhivu Maribor bodo obiskovalcem predstavili arhivsko čitalnico in skladišča, restavratorsko delavnico ter računalniški muzej, poleg tega vabijo na projekcijo filma Zgodba o Radenski - 185 let. V Vodnem stolpu na Lentu pa bosta vodstvi po razstavi ob 50-letnici dviga stolpa.

Zgodovinski arhiv na Ptuju je pripravil dan odprtih vrat. Obiskovalcem bodo predstavili arhivske depoje in svoje delo, na ogled pa sta tudi razstavi Živeti z vojno - Ptujski okraj med prvo svetovno vojno in Naših šestdeset. Slednja je nastala ob 60-letnici ustanovitve Zgodovinskega arhiva na Ptuju.

V Zgodovinskem arhivu Celje pripravljajo predstavitev arhivske javne službe s poudarkom na pedagoških praksah v arhivu, v goste pa bodo tudi letos prišli dijaki pedagoške smeri na Gimnaziji Celje Center. Pokrajinski arhiv Koper pa vabi na vodstvo po razstavi Koprska rodbina Grisoni in njene sorodstvene povezave.

Mednarodni arhivski svet je 9. junij za mednarodni arhivski dan razglasil leta 2007. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 2011.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek