REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Harley Davidson seli del proizvodnje na Tajsko

Harley Davidson seli del proizvodnje na TajskoHarley-Davidson seli svojo proizvodnjo iz Kansas Citya, foto: Harley-Davidson

Proizvajalec legendarnih ameriških motorjev Harley Davidson, ki ga za potrebe gospodarske propagande pogosto uporablja predsednik ZDA Donald Trump, bo zaradi predsednikove trgovinske politike preselil del proizvodnje na Tajsko.

Simbol ameriške industrije se je kljub velikemu dobičku z davčnimi olajšavami, ki ga je kot večina drugih podjetij porabil za lastnike, delničarje in vodilne uradnike, odločil za odpuščanja. Davčne olajšave so v največji meri šle za odkup lastnih delnic, s čimer so si brke omastili delničarji, 800 delavcev tovarne v Kansas Cityju v državi Missouri pa bo ostalo brez službe.

Njihova delovna mesta bodo odprli v Yorku v Pensilvaniji, kjer Harley Davidson odpira novo tovarno, vendar pa ne vseh. Izgubljenih bo neto 350 delovnih mest. Zaposleni podjetja s sedežem v Milwaukeeju govorijo o izdaji, še posebej zato, ker je njihov kongresnik Paul Ryan konec lanskega leta sprejete davčne olajšave prodajal kot njihov dobitek.

Vodstvo podjetja se je odločilo za odkup lastnih delnic porabiti 700 milijonov dolarjev, kar si lahko privoščijo zaradi 10-odstotnega padca efektivne davčne stopnje po olajšavah.

Poleg tega namerava podjetje še letos odpreti novo tovarno na Tajskem. Ne zaradi cenejše delovne sile, ampak zaradi predsednika Trumpa in njegovih trgovinskih vojn. Odkar je zagrozil z višjimi carinami na jeklo in aluminij so iz Evrope in drugod napovedali, da bodo med drugim uvedli višje carine na uvoz motorjev Harley Davidson. S tovarno na Tajskem bi se podjetje izognilo delu morebitnih novih carin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek