REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski komisar v Iranu znova potrdil zavezo EU jedrskemu sporazumu

Evropski komisar v Iranu znova potrdil zavezo EU jedrskemu sporazumuGyrostat; Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Prvi mož iranske Organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi je po pogovoru z evropskim komisarjem za energijo in okolje Miguelom Ariasom Canetom v Teheranu danes dejal, da je Evropska unija obljubila, da bo ohranila iranski jedrski sporazum, kljub odločitvi ZDA za izstop iz sporazuma.

"Upamo, da se bodo prizadevanja uresničila," je dejal po poročanju agencije Reuters. Ob tem je za ZDA dejal, da so pokazale, da v mednarodnih dogovorih niso zaupanja vredne.

Canete je danes začel dvodnevni obisk v Teheranu, ki je prvi kakega zahodnega predstavnika od odstopa ZDA od iranskega jedrskega sporazuma 8. maja.

Canete je danes začel dvodnevni obisk v Teheranu, ki je prvi kakega zahodnega predstavnika od odstopa ZDA od iranskega jedrskega sporazuma 8. maja. Namen obiska je predstaviti načrte EU za nadaljevanje uvoza nafte in zemeljskega plina iz Irana kljub vnovični uvedbi ameriških sankcij proti Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Canete je na skupni novinarski konferenci s Salehijem dejal, da so "iranskim prijateljem posredovali sporočilo, da bodo Evropejci, vse dokler bodo spoštovali jedrski sporazum, izpolnjevali svoje zaveze". Enako je uniji zagotovil tudi Iran, je dodal.

Napovedal je, da bodo skušali okrepiti medsebojne trgovske tokove, ki so zelo pozitivno vplivali na iransko gospodarstvo.

Ohranitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015 je označil kot temeljnega pomena za mir v regiji.

Priznal je, da so zaradi ameriških sankcij težave in da bodo morali zaprositi za izjeme za podjetja, ki investirajo v Iranu, ta pa se bodo morala znajti tudi z delno prodajo svoji iranskih družb zunanjim investitorjem.

Canete se bo danes predvidoma srečal tudi z iranskim ministrom za okolje Iso Kalantarijem in ministrom za nafto Bidžanom Namdarjem Zanganehom, v nedeljo pa še z zunanjim ministrom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Canete se bo danes predvidoma srečal tudi z iranskim ministrom za okolje Iso Kalantarijem in ministrom za nafto Bidžanom Namdarjem Zanganehom, v nedeljo pa še z zunanjim ministrom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Evropski voditelji so zagotovili, da bodo ohranili iranski jedrski sporazum in uvedli ukrepe za vzpodbujanje trgovine z Iranom ter zaščitili podjetja članic EU pred ameriškimi sankcijami. Vendar pa je več podjetij - med njimi francoski Total in nizozemski Maersk - že ocenilo, da v Iranu ne bo mogoče ostati, ko bodo ZDA sankcije proti Iranu v celoti obnovile v pol leta, razen če bodo od Washingtona dobile izrecno pravico do izjeme.

Trgovinska menjava Irana s članicami EU znaša okoli 20 milijard evrov in je izravnana. Države EU večinoma iz Irana uvažajo nafto, kar predstavlja 20 odstotkov izvoza iranske nafte.

Rusija in Kitajska - ki sta ob Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA prav podpisnici sporazuma z Iranom - sta prav tako že obljubili, da bodo ohranile trgovinske odnose z Iranom. Ker pa sta manj izpostavljeni ameriškim trgom sta tudi manj ranljivi za gospodarske pritiske Washingtona.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015 predvideva ustavitev dejavnosti Irana za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi. Po dogovoru se je znatno okrepilo gospodarsko sodelovanje med Iranom in EU.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015 predvideva ustavitev dejavnosti Irana za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi. Po dogovoru se je znatno okrepilo gospodarsko sodelovanje med Iranom in EU. V Teheranu zdaj želijo v 60 dneh dobiti zagotovila, da bodo gospodarske povezave ostale nespremenjene. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bo tudi Iran odstopil od dogovora.

EU je sicer v petek sprožila proces v okviru zakonodaje za zaščito evropskih podjetij pred ameriškimi sankcijami glede Irana. Aktivirala je zakonodajo, po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU. Z uporabo te zakonodaje želi unija zavarovati svoje in iranske gospodarske interese ter tako ohraniti iranski jedrski dogovor. Predvideva tudi odškodnine za izgube pri poslovanju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek