REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gina Haspel na zanesljivi poti do potrditve za direktorico Cie

Gina Haspel na zanesljivi poti do potrditve za direktorico CieGina Haspel

Odbor za obveščevalne dejavnosti ameriškega senata bo danes predvidoma potrdil kandidaturo Gine Haspel za prvo direktorico Cie v zgodovini ameriške vohunske agencije, saj je pozitivni glas v torek napovedal vodilni demokrat v odboru Mark Warner iz Virginije. Celotni senat jo bo potrdil do konca tedna.

Warner je napovedal glasovanje za potrditev kandidatke predsednika ZDA Donalda Trumpa, ko mu je ta poslala pismo, v katerem je priznala, da je bil program mučenja terorističnih osumljencev po napadih na ZDA 11. septembra 2001 napaka, ki je škodovala tako zasliševalcem kot ugledu ZDA v svetu.

Zagotovila je tudi, da mučenj, ki jih je poimenovala "posebne zasliševalske metode" pod njenim vodstvom ne bo, četudi bi jih zahteval sam Trump, ki je to sicer odločno zagovarjal v času predvolilne kampanje leta 2016 skupaj z izvensodnimi poboji družinskih članov terorističnih osumljencev.

Haspelova med zaslišanjem v odboru za obveščevalne zadeve ni hotela obsoditi mučenj z moralnega vidika in nekaj senatorjev je zadržalo mnenje glede njene potrditve. Proti njeni potrditvi se je iz Arizone, kjer se zdravi zaradi raka, izrekel celo republikanec John McCain.

Po Warnerjevi odločitvi, da bo glasoval za, je sedaj dvomov konec. Kasneje se mu je pridružila še demokratka iz Severne Dakote Heidi Heitkamp in doslej so se v podporo kandidaturi Haspelove izrekli skupaj štirje demokrati, kar je več kot dovolj. Po današnji potrditvi v odboru sledi potrditev v celotnem senatu, kar je vodja senatne večine Mitch McConnell napovedal do konca tega tedna.

Haspelova je preteklo sredo prestala ostro zaslišanje demokratov v odboru glede njenega vodenja tajnega zapora Cie na Tajskem, kjer so po 11. septembru 2001 mučili teroristične osumljence, in njenega uničenja dokaznega materiala o teh dejavnostih.

Zagotovila je, da ima trden moralni kompas, da mučenje ne deluje in ne bo dovolila oživitve spornih programov, ki so škodovali ugledu ZDA. Tudi, če bo to zahteval predsednik ZDA Donald Trump, kar pa ne verjame, da se bo zgodilo. Zaslišanje so prekinili protestniki z vzkliki, kot so bili "Krvava Gina" in "Aretirajte mučitelje".

61-letna Gina Haspel, ki je 30 let opravljala naloge vohunke po Evropi in drugje, ima podporo večine republikancev in nekdanjih vodilnih obveščevalnih uradnikov. Njeni nominaciji nasprotujejo skupine za človekove pravice, več kot 100 nekdanjih veleposlanikov ZDA pa je senatu poslalo pismo z nasprotovanjem potrditvi nominacije, ker bo to avtoritarnim voditeljem po svetu poslalo sporočilo, da ZDA niso nič boljše od njih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek