REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Cankarjevem domu na ogled jubilejna razstava Čar lesa

V Cankarjevem domu na ogled jubilejna razstava Čar lesa

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes odprla deseta razstava promocije lesa in lesnih izdelkov z naslovom Čar lesa. V okviru prireditve, ki jo je odprl odhajajoči minister Zdravko Počivalšek, bo v torek potekala znanstvena konferenca o vlogi znanosti pri inovacijah v lesarstvu, v sredo pa še posvet o razvoju površinskih premazov za les.

Ob sredinem strokovnem posvetu z naslovom Površinski premazi za les - razvojne smernice in novosti bo generalni direktor direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jože Prikeržnik podelil nagradi najboljšima izdelkoma, razstavljena na Čaru lesa 2018, so sporočili z ministrstva.

Ta je poudaril, da lesu, ki je sicer delovno področje dveh ministrstev, gozdovom kot osnovi za les in posledično razstavi Čar lesa na ministrstvu namenjajo veliko pozornosti, zlasti, ker je potrebno zmagovati z inovativnostjo, lepoto in pogumom - razstavljeni izdelki pa imajo vse tri atribute.

Današnjega odprtja razstave, ki bo na ogled do 20. maja, se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle. Ta je poudaril, da lesu, ki je sicer delovno področje dveh ministrstev, gozdovom kot osnovi za les in posledično razstavi Čar lesa na ministrstvu namenjajo veliko pozornosti, zlasti, ker je potrebno zmagovati z inovativnostjo, lepoto in pogumom - razstavljeni izdelki pa imajo vse tri atribute.

"Slovenija je gozdnata država in uspelo nam je, da smo v zadnjih letih iz poseka treh milijonov kubičnih metrov prišli na šest milijonov kubičnih metrov, kar je še vedno manj, kot je prirasta, kar je trenutno okoli 8,3 milijona kubičnih metrov. Dejstvo je, da vsega lesa ne moremo posekati, če pa ga ne, lahko delamo že gospodarsko škodo, ker začne les propadati, torej iz strukture, ki skladišči CO2, dobimo maso, ki sprošča CO2," so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Poleg povečanja poseka se po Židanovih besedah dobro stanje kaže tudi v lesni industriji. V zadnjih treh letih namreč opažamo rast proizvodnje in rast dobička. Dobiček je tisti, ki omogoča nova vlaganja, prodor na nove trge, vpeljavo novih tehnologij, in izboljša tudi plače zaposlenih.

Židan je na kratko predstavil tudi interaktivni paviljon Čebelji svet, ki je namenjen osveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev. Ta interaktivni paviljon je prepotoval svet, zdaj pa zaključuje svojo pot na razstavi Čar lesa.

"Verjetno smo edini narod, ki na čebelarstvo gleda kot na način življenja, način sobivanja. Ne spomnim se naroda, kjer bi bil vsak dvestoti prebivalec čebelar," je še poudaril Židan, ki je prepričan, da je čebelarstvo panoga, ki lahko svoje znanje in odličnost ponudbi tudi lesarski panogi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek