REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Avstriji obtožnice proti vodilnim identitarnega gibanja

V Avstriji obtožnice proti vodilnim identitarnega gibanja

Deseterica vodilnih članov skrajno desničarskega Identitarnega gibanja Avstrije (IBÖ) se bo morala na sodišču v Gradcu zagovarjati zaradi osnovanja kriminalne združbe in napeljevanja h kriminalu, so danes potrdili na državnem tožilstvu na avstrijskem Štajerskem. Obtožnica med drugim navaja tudi poškodovanje stvari in izsiljevanje.

IBÖ vse od ustanovitve leta 2012 širi svojo ideologijo, usmerjeno proti tujcem, pri tem pa islam enači z islamskim terorizmom, tožilstvo povzema nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da je večina obtoženih sodelovala že pri ustanovitvi gibanja. "Predstavniki IBÖ menijo, da je evropska kulturna identiteta ogrožena z multikulturnostjo, liberalizmom in islamizacijo," še pravijo na tožilstvu.

Gibanje IBÖ, ki je del širšega evropskega identitarnega gibanja, je doslej izstopalo predvsem z obešanjem velikanskih plakatov z napisi, usmerjenimi proti islamu in tujcem. 

Gibanje IBÖ, ki je del širšega evropskega identitarnega gibanja, je doslej izstopalo predvsem z obešanjem velikanskih plakatov z napisi, usmerjenimi proti islamu in tujcem. Med drugim pa so leta 2016 prekinili tudi predavanje na celovški univerzi o azilu in migracijah ter tam delili letake z napisom "Integracija je laž". Kljub temu, da gre za številčno majhno skupino, pa s svojimi delno ekstremnimi akcijami požanje veliko pozornosti.

Gibanje natančno spremljajo tudi varnostne službe v Nemčiji, kjer ocenjujejo, da aktivisti IBÖ v svojem delovanju uspešno uporabljajo moderne komunikacijske kanale, predvsem v medmrežju. Njihov cilj je pridobiti čim več mladih moških.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek