REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska obžaluje izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma

Kitajska obžaluje izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazumaKitajska partija

Kitajska je danes izrazila obžalovanje zaradi izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Kot so napovedali na kitajskem zunanjem ministrstvu, bo Peking ohranil "nepristransko, objektivno in odgovorno stališče, ostal v dialogu z vsemi stranmi in bo predan ohranitvi in uresničitvi dogovora".

Kitajska bo kljub odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da umakne ZDA iz leta 2015 doseženega sporazuma, ohranila "normalno ekonomsko in trgovinsko menjavo" z Iranom, je na rednem srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Shuang.

Kitajska po njegovih besedah poziva vse vpletene strani, naj zavzamejo odgovorno stališče, da bi se lahko "kmalu vrnili na pravo pot uresničevanja dogovora".

Trump je v torek uresničil svojo obljubo in kljub pozivom zavezniških držav ter članov lastne vlade sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu. Evropske zaveznice so njegovo odločitev obžalovale, Iran pa je sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek