REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V sredo znan datum referenduma o zakonu o drugem tiru

V sredo znan datum referenduma o zakonu o drugem tiru

Državna volilna komisija (DVK) bo danes po pričakovanjih prejela sodbo vrhovnega sodišča, s katero je to razveljavilo izid septembrskega referenduma o zakonu o drugem tiru in komisiji naložilo, da razpiše novega. Nov datum referenduma mora razpisati v 48 urah, kar pomeni, da bo ta znan najkasneje v sredo.

Nov datum referenduma mora razpisati v 48 urah, kar pomeni, da bo ta znan najkasneje v sredo.

Vrhovno sodišče je 14. marca razveljavilo izid referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič, in DVK naložilo razpis novega. Minuli petek je sodbo tudi spisalo in jo popoldne poslalo strankam v postopku.

Sodba je romala po pošti, kar pomeni, da jo bo DVK prejela danes, nato pa ima 48 ur časa, da razpiše nov referendum.

Komisija ima sicer več možnosti glede samega razpisa referenduma, pričakovati pa je, da bo določila datum v obdobju od 30 do 45 dni po razpisu. Za nov referendum o zakonu o drugem tiru so tako možni trije datumi, in sicer 29. april, 6. maj ali 13. maj. Direktor DVK Dušan Vučko je za sobotni Dnevnik sicer napovedal, da bo referendum najverjetneje 13. maja.

Referendum o zakonu o drugem tiru je bil 24. septembra lani, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel zaradi prenizke udeležbe in tudi zaradi rezultata samega.

Referendum o zakonu o drugem tiru je bil 24. septembra lani, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Že dan po referendumu, torej še pred uveljavitvijo zakona, se je Kovačič pritožil na vrhovno sodišče zaradi nepravilnosti, ki so po po njegovem mnenju vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid.

Vrhovno sodišče se je obrnilo na ustavno sodišče, ki je konec januarja presodilo, da sta zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Vrhovno sodišče je nato na podlagi te odločitve odločilo o Kovačičevi pritožbi in mu ugodilo.

O usodi zakona o drugem tiru, ki ga je vlada Mira Cerarja pripravila kot podlago za izvedbo skoraj milijardo evrov vrednega projekta izgradnje 27 kilometrov dolge železniške proge med Divačo in Koprom, bomo tako še enkrat odločali na referendumu.

Projekt, za katerega so že bila odobrena tudi evropska sredstva, medtem teče dalje, že ta teden naj bi stekla pripravljalna dela. Evropska komisija je namreč prejšnji teden potrdila vse potrebno v povezavi s 44 milijoni evrov za pripravljalna dela, medtem ko je preostalih 109 milijonov evrov sredstev EU zamrznjenih do izida novega referenduma.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek