REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpora predlaganim spremembam zakona o energetiki še negotova

Podpora predlaganim spremembam zakona o energetiki še negotovaelektrični daljnovod

DZ danes obravnava vladni predlog novele energetskega zakona, ki pa ima zaenkrat zagotovljeno le podporo poslancev SMC, medtem ko v DeSUS ne bodo glasovali enotno, v SD pa se o podpori danes niso izjasnili. V opoziciji so prisluhnili okoljevarstvenikom in opozorili, da gre za vnovičen poskus finančne pomoči Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisk je na seji pojasnil, da vlada s predlagano novelo energetskega zakona določa pravne podlage za bolj jasne določitve obveznosti za udeležence na energetskem trgu in odpravlja nekatere nedoslednosti.

Zakon usklajuje z dvema evropskima direktivama, prenaša upravljanje dela 110-kilovoltnega omrežja na Eles in uvaja obveznost namestitve energetske izkaznice na dodatne stavbe.

Zakon usklajuje z dvema evropskima direktivama, prenaša upravljanje dela 110-kilovoltnega omrežja na Eles in uvaja obveznost namestitve energetske izkaznice na dodatne stavbe. Pred odločitvami na skupščinah elektrodistribucijskih podjetij, za katere je pristojen SDH, se bo moralo pridobiti tudi mnenje pristojnega ministrstva, čeprav to ne bo zavezujoče, je pojasnil Potisk.

Podporo predlogu sprememb so napovedali v SMC. Pri izvajanju energetskega zakona sicer ni bilo ugotovljenih večjih težav, so pa bile ugotovljene nekatere pomanjkljivosti, zato predlog novele odpravlja nedoslednosti, je dejal Marjan Dolinšek (SMC). Rešuje se tudi neskladje z ustavo.

Največ prahu pa dviguje uvajanje plačljive storitve primarne regulacije, ki je namenjena temu, da je v regulacijskem območju vsak trenutek zagotovljeno ravnotežje med proizvodnjo in porabo, tudi v primeru izpadov proizvodnih enot ali večjih porabnikov. Primarno regulacijo bodo izvajale tiste elektrarne, ki bodo izbrane na javnih razpisih sistemskega operaterja. Prav to najbolj skrbi okoljevarstvenike, saj menijo, da gre za dodatno finančno pomoč Tešu.

"Slovenija je ena redkih držav, ki še nima primerno urejene primarne regulacije. Za to bodo sicer najbolj primerne hidroelektrarne, zato nas čudijo navedbe, da gre za pomoč Tešu," je navedel Ivan Hršak (DeSUS).

"Slovenija je ena redkih držav, ki še nima primerno urejene primarne regulacije. Za to bodo sicer najbolj primerne hidroelektrarne, zato nas čudijo navedbe, da gre za pomoč Tešu," je navedel Ivan Hršak (DeSUS). Glasovanje poslank in poslancev DeSUS sicer ne bo enotno, saj o predlogu nimajo enakega mnenja.

Spremembam, ki bodo uvedle plačevanje primarne regulacije, nasprotujejo v opoziciji. "Slovenija mora zagotoviti varno in konkurenčno oskrbo z energijo, in sicer na trajnostni način," je poudaril Jožef Horvat (NSi).

Vlada za spremembami, ki jih utemeljuje z nujno implementacijo evropskih direktiv, skriva pomembne spremembe, je ocenil Bojan Dobovšek (NP). Nekaj prahu je namreč dvignilo tudi dopolnilo, predlagano s strani SMC, s katerim se bi znižale koncesnine, ki jih hidroelektrarne plačujejo občinam.

"Zato je s strani občin in lokalnih skupnosti veliko opozoril, da bo zakon doživel veto, saj je spreminjanje koncesij za nazaj nedopustno," je opozoril Danijel Krivec (SDS). Obžaloval je, da pred spremembami energetskega zakona ni bil sprejet tudi energetski koncept. Tudi on je opozoril na novosti v noveli, ki so, kot je ocenil, namenjene pokrivanje izgub v Tešu.

Da vlada laže o namenih za spremembe zakona, je poudaril Franc Trček (Levica). "Že videna zgodba, ko se evropska direktiva zlorabi za tihe spremembe," je dejal. Dodal je, da vlada še vedno ne ve, kaj bi storila s Tešem, prav tako nima nobene resne energetske politike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek