REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katičeva: Treba je poskrbeti za bolj dejavno demokracijo

Katičeva: Treba je poskrbeti za bolj dejavno demokracijoMinistrica za obrambo Andreja Katič / VIR: STAfoto

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v govoru na slovesnosti ob 74. obletnici prihoda 14. divizije na Štajersko poudarila, da obeleževanje dogodka kliče tudi po razmisleku o tem, ali še imamo narodni pogum, ki so ga premogli partizanski borci, da bi se borili proti malodušnosti. Ocenila je, da je treba poskrbeti za bolj dejavno demokracijo.

V noči na 7. februar leta 1944 so borci in borke 14. divizije - ene najmočnejših enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije - prišli prek Sotle v Sedlarjevo na slovenska tla po mesecu pohoda na hrvaškem ozemlju in težkih začetnih bojih z ustaši. "Da bi dosegli svoj cilj, so se podali na zelo drzno, tvegano, a hkrati tudi skrbno načrtovano operacijo v najhladnejšem obdobju leta. Ta pohod velja za najgloblji prodor kakšne operativne vojaške enote protifašistične koalicije na nemško zasedbeno ozemlje," so opisali na spletni strani ministrstva za obrambo.

"Poleg tega, da si zasluži naš dostojanstven spomin, pa obeleževanje tega dogodka kliče tudi po našem razmisleku. Gre za to, ali še imamo naš narodni pogum, ki so ga premogli partizanski borci in borke, ali še premoremo borbenost in ali se znamo dovolj močno boriti proti malodušnosti, vdanosti v usodo ter občutku majhnosti in nemoči. Potreben pa ni samo razmislek, nujna je odločitev - za to, da ta pogum in borbenost okrepimo," je v svojem govoru v Sedlarjevem poudarila Katičeva.

"Žal imamo dostikrat občutek, da nekateri živijo le za to, da iščejo, kar nas razdvaja, kar med nas vnaša prepir, nemir, nezadovoljstvo in nas dela šibkejše," je naštela Katičeva in ocenila, da bi bila prava pot, da vsi skupaj spet obudimo in uresničimo vrednote, za katere so se borili partizanski borci. "Poleg borbe proti fašizmu in nacizmu je bila bistvo tega boja tudi borba za socialno pravičnost, ki je danes primanjkuje. Tudi pri dostopu do javnih dobrin, denimo v zdravstvu, je vse preveč pomembno, koliko je kdo premožen. In to kljub temu, da smo v ta sistem vlagali vsi skupaj. To so boleče rane, ki načenjajo našo bit in to so stvari, za katere je prav, da povzdignemo svoj glas," je med drugim navedla ministrica iz kvote SD.

Prepričana je, da ima vsak posameznik možnost, da vpliva na družbeno dogajanje. "Dejstvo je, da so stališča, ki so v javnosti najbolj prisotna, običajno zgolj stališča peščice ljudi ali celo zgolj posameznikov, ki pa so dovolj glasni, da so prodrli v medije," je dejala in dodala, da običajno ta stališča - pa tudi teža, ki se jo daje zgolj določenim temam - niso pravi odraz volje ljudi. "Za bolj dejavno demokracijo je zato treba poskrbeti. Ali pa bo demokracija res izgubila svoj smisel ... Tudi zato morate ljudje, ki niste ali ne želite biti aktivno vključeni v politično delovanje, intenzivneje sodelovati pri oblikovanju stališč, vizij, programov in pri snovanju razvojnih projektov za našo državo," je pozvala.

Kot so še zapisali na spletni strani ministrstva, sta spominsko slovesnost organizirala Združenje zveze borcev za vrednote NOB Šmarje pri Jelšah ter Občina Podčetrtek, zbrane je nagovoril tudi župan občine Peter Misja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek