REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V VS ZN kritike na račun ameriškega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice

V VS ZN kritike na račun ameriškega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolniceZasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) ,foto: Unaslovenia

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu je v četrtek minilo v znamenju kritik na račun odločitve ZDA, da priznajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in pozivov k okrepitvi prizadevanj za obnovo mirovnih pogajanj v smeri rešitve dveh držav. Ameriška veleposlanica je ostro kritizirala palestinske oblasti.

Najprej je poročilo o položaju na Bližnjem vzhodu iz Jeruzalema po video-povezavi predstavil posebni koordinator ZN za to območje Nikolaj Mladenov, ki je menil, da so ZN 25 let po zgodovinskem sporazumu iz Osla padli v vzorec upravljanja konflikta, ne pa reševanja konflikta, za kar so odgovorni. Mladenov je menil, da ne bi smeli obupati nad Oslom in pozval k obnovitvi pogajanj.

Zasedanje VS ZN o Bližnjem vzhodu se je sicer končalo brez sprejetih ukrepov.

Pomanjkanje politične volje za pogajanja dviguje ceno spora z nasiljem, nadaljevanjem izraelskih gradenj, politično razdeljenostjo Palestincev in hudim položajem v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa. Ameriško priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela je povzročilo proteste in nasilje, dodatno negotovost pa je povzročilo zmanjšanje ameriške pomoči za Palestince, potem pa tudi odvzem te pomoči.

Stalni opazovalec Palestine pri ZN Rijad Mansur je napadel "enostransko provokacijo ZDA, ki je v nasprotju z ustanovno listino in resolucijami ZN" ter pozval h kolektivni akciji na podlagi nedavno sprejete resolucije Generalne skupščine ZN, ki je zavrnila ameriško dejanje.

Izraelski veleposlanik Danny Dannon je kot pravo grožnjo za Bližnji vzhod izpostavil Iran in njegovo podporo palestinskim skrajnežem, iranski veleposlanik Golamali Košru je kritiziral "iranofobijo", ki obseda ZDA in Izrael ter pribil, da je "režim ZDA" s priznanjem Jeruzalema kot glavnega mesta "izraelskega režima" sedaj sokrivec pri zanikanju pravic Palestincev.

Trumpovo priznanje so kritizirale tudi vse druge zaveznice ZDA na Bližnjem vzhodu, ameriška veleposlanica Nikki Haley pa se je osredotočila na kritike palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Zagotovila je, da so ZDA še naprej zavezane možnosti rešitve dveh držav in z ničemer ne prejudicirajo končnih meja Jeruzalema in statusa svetih krajev. Opozorila je, da je Abas razglasil Oslo za mrtvega in to niso besede nekoga, ki je pripravljen delati za mir.

Norveški predstavnik Tore Hattrem je povedal, da bo njegova država skupaj z EU 31. januarja sklicala izredno ministrsko zasedanje ad hoc odbora za zvezo v Bruslju, da se dogovorijo, kako ponovno zagnati mirovna pogajanja o končnem statusu in pomagati palestinski upravi, da prevzame nadzor nad Gazo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek