REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

IMF izboljšal napoved globalne gospodarske rasti

IMF izboljšal napoved globalne gospodarske rasti

Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes zvišal napoved globalne gospodarske rasti. Globalno gospodarstvo bo letos in prihodnje leto naraslo za 3,9 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od prejšnje, oktobrske napovedi IMF. Sklad je danes zvišal napovedi za večino pomembnejših svetovnih gospodarstev, ob tem pa opozoril na tveganja.

Svetovno gospodarstvo nadaljuje z močno rastjo, ki jo bodo še dodatno spodbudile davčne ugodnosti v ZDA, ki jih je prinesla reforma, poročajo tuje tiskovne agencije. Davčna reforma, sprejeta pred božičnimi prazniki, bo imela večletne učinke na gospodarsko rast, je napovedal IMF. "Približno 120 svetovnih gospodarstev, ki predstavljajo dve tretjini globalnega gospodarstva, si lahko obeta višjo gospodarsko rast," so pojasnili.

IMF je napoved rasti ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP) za letos povišal za 0,4 odstotne točke na 2,7 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,6 odstotne točke na 2,5 odstotka. Ameriška gospodarska rast bo koristila tudi njenim trgovinskim partnericam, predvsem Mehiki. IMF je napoved mehiške gospodarske rasti za letos dvignil za 0,4 odstotne točke na 2,3 odstotka, za leto 2019 pa za 0,7 odstotne točke na tri odstotke.

Močnejša bo tudi rast nemškega BDP, ki naj bi letos dosegla 2,3 odstotka, kar je pol odstotne točke več od oktobrske napovedi. Prihodnje leto bo največje gospodarstvo območja evra po napovedih IMF imelo dvoodstotno rast BDP, kar je prav tako 0,5 odstotne točke več od predhodne napovedi.

Ena redkih držav, za katero je denarni sklad poslabšal napovedi, je Španija, ki jo težijo problemi zaradi katalonske želje po odcepitvi.

Ena redkih držav, za katero je denarni sklad poslabšal napovedi, je Španija, ki jo težijo problemi zaradi katalonske želje po odcepitvi. Napoved španske gospodarske rasti za letošnje leto so v IMF poslabšali za 0,1 odstotne točke na 2,4 odstotka. Napoved britanske rasti pa so v luči brexita za letošnje leto pustili nespremenjeno pri 1,5 odstotka.

IMF je izboljšal tudi napovedi letošnje rasti za Japonsko in Kitajsko. Japonski BDP naj bi se letos okrepil za 1,2 odstotka, kitajski pa za 6,6 odstotka.

Ob tem pa je denarni sklad opozoril tudi na tveganja, ki bi lahko ogrozila globalno gospodarsko rast. Rast bi v prihodnje lahko zavrla nepričakovano hitra rast inflacije ali pa obrestnih mer. Zato morajo države storiti vse, da bi v trenutno dobrih gospodarskih pogojih sprejele potrebne reforme, so še opozorili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek