REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški veleposlanik se je opravičil za izjave o Nizozemski

Ameriški veleposlanik se je opravičil za izjave o NizozemskiPete Hoekstra

Novi ameriški veleposlanik na Nizozemskem Pete Hoekstra  se je opravičil za svoje sporne izjave o tej državi iz leta 2015. "Ko gledam nazaj, sem zgrožen, da sem to rekel. To je bila napačna trditev. Preprosto napačna," je za petkovo izdajo časnika De Telegraaf povedal diplomat, ki velja za tesnega sodelavca ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Hoekstra je leta 2015 izjavil, da na Nizozemskem vlada kaos, da tam zažigajo avtomobile in politike ter da obstajajo območja, kamor si tudi policija ne upa.

Nanje je ob zasedbi veleposlaniškega položaja spomnil nizozemski novinar, izjave pa so na Nizozemskem sprožile jezo in čudenje. Hoekstra se je najprej branil, da tega ni rekel, po predložitvi posnetka pa besed ni mogel več tajiti.

Še v sredo je pred novinarji govoril, da so bile njegove besede vzete iz konteksta. Zdaj pa se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa le opravičil. "Zamešal sem države. Ne vem več, kako se je lahko zgodila ta napaka. A bila je napaka," je dejal.

Hoekstra je rojen na Nizozemskem, a se je kot otrok preselil v ZDA. V decembru so ga imenovali za ameriškega veleposlanika na Nizozemskem, pred tem pa je bil 18 let do leta 2011 predstavnik republikancev v kongresu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek