REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po nesreči argentinske podmornice odpustili poveljnika mornarice

Po nesreči argentinske podmornice odpustili poveljnika mornaricePodmornica ARA-San Juan

Argentinska vlada je mesec dni po nesreči vojaške podmornice, v kateri je umrlo vseh 44 mornarjev, v soboto odpustila poveljnika mornarice, admirala Marcela Srurja. Poleg tega je ustanovila notranjo preiskovalno komisijo, ki jo bo vodil oče enega od poveljujočih na ponesrečeni podmornici, upokojeni častnik Jorge Bergallo.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika vojaške mornarice, je obrambni minister admirala Srurja pozval, naj se upokoji. Srur je doslej najvišji visoki častnik, ki so ga odstavili po izginotju podmornice. Pred njim so morali položaje zapustiti že štirje.

Kljub mednarodni iskalni akciji še niso našli podmornice, s katero so stik izgubili 15. novembra. Nekateri sorodniki mornarjev, ki so jih že razglasili za mrtve, opozarjajo, da mornarica skriva podatke o dogajanju, zato so v petek protestirali v prestolnici Buenos Aires ter v Mar del Plati, kjer je bilo oporišče podmornice.

Argentinska mornarica je dva tedna po izginotju podmornice ARA San Juan s 44 člani posadke v Atlantskem oceanu sporočila, da je opustila reševalno akcijo, saj so opustili upanje, da je kdo preživel. Osredotočili so se na iskanje razbitin.

Pogrešana dizelska podmornica je bila na rutinski poti iz mornariškega oporišča Ushuaia na skrajnem jugu Argentine v Mar del Plato. Izdelana je bila leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov. Zadnje sporočilo s podmornice se je pred prekinitvijo radijske povezave nanašalo na kratek stik, ki ga je povzročil vdor morske vode v prezračevalni sistem. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek