REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Varnostni svet ZN danes o novih sankcijah proti Pjongjangu

Varnostni svet ZN danes o novih sankcijah proti PjongjanguRačunalniki S. Koreja

Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o osnutku resolucije, ki predvideva strožje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa. ZDA si med drugim prizadevajo za naftni embargo proti Severni Koreji, s sankcijami pa želijo doseči, da bi se Pjongjang vrnil za pogajalsko mizo.

ZDA želijo s sankcijami prepovedati tudi izvoz severnokorejskega tekstila in zaposlovanje državljanov Severne Koreje v tujini. Zamrzniti želijo tudi premoženje severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v tujini in mu prepovedati potovanja v tujino.

Zaenkrat še ni znano, kako bosta glasovali stalni članici VS ZN, ki imata pravico veta, Kitajska in Rusija, sicer zaveznici Severne Koreje. Za sprejem resolucije je potrebno, da zanjo glasuje devet od 15 članic VS ZN, ob tem, da jo mora podpreti vseh pet stalnih članic, poleg omenjenih dveh še ZDA, Velika Britanija in Francija.

Če bo VS ZN sprejel osnutek resolucije, kot ga predlagajo ZDA, bodo to najostrejše sankcije proti Pjongjangu doslej.

Severnokorejski mediji so v odzivu na petkovo ameriško uradno zahtevo za glasovanje o resoluciji pozvali k nadaljnji jedrski oborožitvi severnokorejske vojske.

Severna Koreja je v začetku meseca izvedla svoj šesti jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. To naj bi bil največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek