REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Južna Koreja za nove vojaške pogovore s Severno Korejo

Južna Koreja za nove vojaške pogovore s Severno KorejoSestanek visokih predstavnikov Severne in Južne Koreje

Južna Koreja je Severni Koreji predlagala nove vojaške pogovore, ki naj bi pripomogli k umiritvi napetih odnosov na Korejskem polotoku. Pogovori naj bi se začeli v petek na severnokorejski strani obmejnega mesta Panmunjom, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencija sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Na južnokorejski strani še čakajo na odgovor Pjongjanga. To bodo prvi pogovori pred predstavniki obeh vojska po približno treh letih.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodali v Seulu, je cilj pogovorov prekiniti "sovražna ravnanja" vzdolž vojaške demarkacijske črte med obema državama. Državi namreč ločuje štiri kilometre široko tamponsko območje.

Rdeči križ v Seulu je hkrati predlagal ločeno srečanje, na katerem naj bi govorili o ponovni združitvi družin, ki so ločene vse od korejske vojne med leti 1950 in 1953. Ti pogovori naj bi se začeli 1. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere na Korejskem polotoku so po dveh severnokorejskih jedrskih poskusih in številnih poskusnih raketnih izstrelitvah od začetka leta zelo napete. Nazadnje je Severna Koreja 4. julija navkljub mednarodnim sankcijam prvič poskusno izstrelila medcelinsko raketo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek