REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstven preboj: Droni in jedrsko sevanje uspešni v boju proti nadležnim komarjem

Znanstven preboj: Droni in jedrsko sevanje uspešni v boju proti nadležnim komarjemKomarji »olepšani« z radiacijo. Vir: Twitter

Medtem ko se skorajda po vsem svetu zaradi klimatskih sprememb soočamo tudi s povečanim številom nadležnih komarjev, so iz mednarodne organizacije za jedrsko energijo (IAEA) sporočili, da so dosegli – nov preboj.

Dosegli so namreč velik napredek pri povečanju kapacitet nove tehnologije, s pomočjo katere bi lahko pomagali pri zmanjševanju razmnoževanja komarjev, s tem pa tudi pri omejevanju razširjanja bolezni, kot so zlasti rumena mrzlica, Zika in podobne.

Študija je namreč pokazala, da je mogoče s pomočjo specializiranih dronov, ki so jih razvili strokovnjaki IAEA s partnerji, izpustiti v okolje na desetine tisoče moških komarjev, steriliziranih s pomočjo radiacije.

Številni od teh se nato parijo z ženskami (ki edine »grizejo« in pijejo kri), ki nato – ne proizvedejo nobenih jajčec in s tem nasledstva. To pa čez čas privede do zmanjševanja populacije komarjev.

Pri tem so droni oziroma brezpilotni letalniki bistveno cenejši kot »ročno izpuščanje« steriliziranih komarjev s tal, obenem pa lahko »pokrijejo« tudi večje področje.

To pa pomeni, da bi na ta način lahko »rešili probleme s komarji skorajda povsod,« poroča spletni portal UN News. Morda tudi v Sloveniji.

To pa pomeni, da bi na ta način lahko »rešili probleme s komarji skorajda povsod,« poroča spletni portal UN News. Morda tudi v Sloveniji ...

Za kako nadležen in nevaren problem gre pa kaže primer iz Finske, kjer so znanstveniki odkrili novo in nevarno vrsto komarja mrzličarja, ki se je očitno razširil vse do severa Evrope.

Znanstveniki so namreč med pregledovanjem prisotnosti različnih vrst komarjev po državi v zadnjih petih letih odkrili tudi komarja vrste anopheles daciae, ki prenaša malarijo, ker je sorodstveno povezan z drugimi komarji, ki prenašajo malarijo.

Malarija pri človeku povzroča vročino, bruhanje, glavobol, napade in lahko vodi v smrt.

Bolezen so izkoreninili na Finskem v sredini 20. stoletja, a bi se lahko vrnila, še posebej, če se bo okolje še naprej segrevalo.

Delite članek