REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Začenja se evropski teden programiranja

Ta konec tedna se začenja evropski teden programiranja, ki bo do 23. oktobra ponudil dogodke in tečaje programiranja za mlade in mlade po srcu. Lani je na delavnicah po vsej Evropi sodelovalo več kot pol milijona ljudi. Letošnji cilj organizatorjev pa je preseči milijon. Številne brezplačne delavnice bodo potekale tudi po Sloveniji.

Letošnji teden programiranja poteka pod geslom Digitalne veščine za digitalno družbo, z njim pa želijo opozoriti na pomen digitalnega opismenjevanja otrok in odraslih za razvoj današnje družbe.

Slovenski ambasadorji so si za letos zadali posebno nalogo - učencem in dijakom na vseh slovenskih šolah želijo zagotoviti vsaj eno učno uro, na kateri bodo lahko spoznali programerske veščine. S tem namenom so izdelali učni načrt za delavnico osnov programiranja, s katerim bodo učitelji lahko samostojno izvedli zabavno učno uro - tudi tisti, ki se s programiranjem srečujejo prvič.

Brezplačne delavnice za otroke in mlade bodo potekale tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani, kjer bodo udeleženci med drugim ustvarjali svoje računalniške igre ter se spoznali z internetom stvari. V sodelovanju med FRI in skupino CodeCatz pa se obeta še programerska delavnica za ženske.

Po mnenju ambasadorke evropskega tedna programiranja Katje K. Ošljak je nabiranje digitalnih veščin oziroma znanj s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kot so delovanje pametnih telefonov, varna raba interneta ali programiranje, ključno za opolnomočenje posameznikov, ki živimo v digitalni družbi.

Poleg tega so digitalne veščine pomembne tudi z družbenega vidika, meni. Vse več je namreč delovnih mest, ki zahtevajo obvladovanje tehnologij IKT na različnih področjih, tudi v kulturi, javni upravi, turizmu, zdravstvu in šolstvu. Povpraševanje po njih se na trgu dela vsako leto poveča za tri odstotke, število mladih z ustreznimi znanji pa tega povpraševanja ne dohaja.

Mladi, ki pričnejo digitalne veščine pridobivati že v šoli, imajo zato na globaliziranem trgu delovne sile boljše izhodišče v primerjavi s tistimi, ki se z njimi srečujejo šele kasneje v življenju. "Še pomembneje je, da z znanjem programiranja bolje razumejo, kako stvari delujejo, in da se pri učenju, delu in zabavi povezujejo z ustvarjalnimi ljudmi," menijo ambasadorji evropskega tedna programiranja.

Evropski teden programiranja je pobuda prostovoljcev - ambasadorjev, ki si prizadevajo razširiti znanje programiranja. Lani so v 46 državah v Evropi in drugod pripravili skoraj 8000 programerskih kotičkov in delavnic, ki se jih je udeležilo več kot pol milijona ljudi.

Prvič so ga organizirali leta 2013. Evropska komisija prireditev podpira v okviru svoje strategije za enotni digitalni trg, digitalno znanje namerava vključiti tudi v svojo pobudo v zvezi z znanji in spretnostmi junija 2016.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek