REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z ženskimi kondomi proti recikliranju moških kondomov

Z ženskimi kondomi proti recikliranju moških kondomovKondomi - Kenija

Prebivalci majhnega mesta Archers Post, mesteca blizu reke Ewaso Ng’iro se, se kot mnogi v Keniji, soočajo s problemom, ki je v številnih razvitih državah neznan – pomanjkanjem kondomov.

V tem delu države namreč novih kondomov že nekaj časa primanjkuje, zaradi razširjenosti okuženih z virusom HIV pa je pomanjkanje zaščite med spolnimi odnosi dobesedno smrtno nevarno.

Kljub temu si prav zaradi možnosti okužbe s HIV-om večina njih želi varnih spolnih odnosov. Še posebej zato, ker se v mestu nahaja tudi precej britanskih vojakov, ki vojaških veščin učijo kenijske vojake. Kljub precejšnjemu razmahu prostitucije pa v mestu poročajo o velikem pomanjkanju kondomov. Lokalni moški si zato pomagajo na dva načina – s pranjem že uporabljenih kondomov in z uporabo plastičnih vrečk.

Takšno “recikliranje” kondomov je za številne pare v Keniji – še posebej tiste, kjer je eden od partnerjev HIV pozitiven, drugi pa HIV  negativen – postalo dobesedno nuja.

V tem delu države namreč novih kondomov že nekaj časa primanjkuje, pomanjkanje zaščite med spolnimi odnosi pa ni samo nezdravo in nevarno, pač pa je zaradi razširjenosti okuženih z virusom HIV dobesedno smrtno nevarno.

Ženski kondomi, Kenija - Vir: The Archer

Da bi preprečile najhujše, so nevladne organizacije v tem delu Kenije že razdelile na tioče brezplačnih kondomov – kenijski Rdeči križ je ob pomoči nevladnih organizacij razdelil 10.000 zaščitnih sredstev za ženske in 77.000 moških kondomov, kmalu ztem je v Mombaso prispela tovorna ladja z 34 millijono novih kondomov, ki naj bi bili takoj razdeljeni kot del “nujne pomoči” zaradi pomanjkanja, ki vlada v državi.

Vse to ni bilo dovolj, saj v državi vsak mesec porabijo 15 milijonov kondomov.

Sledilo je še več pošiljk z milijoni kondomov – toda vse to ni bilo dovolj, saj v državi vsak mesec porabijo 15 milijonov kondomov, poraba pa se dvigne na 20 milijonov v času šolskih počitnic.

Denar za kondome je v preteklosti prihajal iz posebnega fonda ameriškega predsednika za preprečevanje Aids-a, ki pa ga je aktualni predsednik ZDA Donald Trump ukinil.

Za pomanjkanje kondomov naj bi bila kriva tudi slabo organizirana distribucijska mreža ter pomanjkanje lateksa na svetovnem trgu, kar draži kondome po vsem svetu. Večja poraba kondomov pa je tudi posledica vse boljše izobrazbe prebivalcev o preprečevanju nalezljivih bolezni.

Prodaja kondomov, Kenija Vir:The Star

Sicer pa se prebivalstvo države vsako leto poveča za milijon, kar pomeni, da približno tolikšen delež ljudi vsako leto postane tudi seksualno aktiven. V državi je okoli 1,4 milijona prebivalcev HIV pozitivnih, vsako leto pa se jih dodatno okuži še 100.000.

Ob svetovnem dnevu Aidsa v soboto so aktivisti nekaterih dobrodelnih organizacij zato prebivalce podučevali predvsem o novosti – uporabi ženskih kondomov.

Moški prebivalci številnih mest v Keniji se zato te dni ukvarjajo s početjem, ki ga večina moških verjetno nikoli ne bi želela opravljati – s pranjem, sušenjem in ponovno uporabo že uporabljenih kondomov.

Ob svetovnem dnevu Aids-a v soboto so aktivisti nekaterih dobrodelnih organizacij zato prebivalce podučevali predvsem o novosti – uporabi ženskih kondomov.

Aktivisti opozarjajo, da so se infekcije HIV-a pričele znova širiti tudi zato, ker so moški znova pričeli s pranjem že uporabljenih kondomov zaradi pomanjkanja plastičnih vrečk, saj jih je vlada prepovedala že lani. Težavo sedaj rešujejo z ženskimi kondom, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija uvedla leta 1994.

 

Komentarji