REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrečke z rižem v obliki dojenčka: Starši so se domislili, kako novorojenčka pokazati sorodnikom v času korone

Vrečke z rižem v obliki dojenčka: Starši so se domislili, kako novorojenčka pokazati sorodnikom v času koroneVir: Twitter

Starši novorojenčkov na Japonskem v zadnjem času svojcem, ki jih zaradi pandemije koronavirusne bolezni covid-19 ne morejo obiskati ali videti, pošiljajo vrečke z rižem v obliki svojega dojenčka, da bi si lahko predstavljali in dobili občutek, kako je objeti novinca v družini.

Vsaka vrečka riža je težka natančno kot novi družinski član, na njej je natisnjena tudi fotografija novorojenčka, cena pa je odvisna in raste vzporedno z velikostjo otroka, poroča britanski Guardian.

Nekatera podjetja zaračunavajo en jen na gram za paket do 3,5 kilograma za to edinstveno priložnost, da svojci na daljavo doživijo, kako bi bilo pestovati novorojenega otroka.

Vir: Twitter
Sprožilec za to je bil nek kupec v trgovini, ki jo ima Naruo Ono v mestu Kitakyushu, blizu Fukuoke; opazil je namreč eno od vreč riža s sliko njenega sinčka in pripomnil, kako sladka in zanimiva je njena ideja.

»Ko se mi je rodil sin, sem tuhtala, kaj naj naredim za sorodnike, ki živijo daleč stran in niso mogli priti na obisk, da bi ga videli. Naposled sem se odločila, da naredim vrečko riža enake teže in oblike kot je moj dojenček, da ga bodo sorodniki lahko pestovali in začutili novorojenčkovo ljubkost,« razlaga Naruo Ono, lastnica trgovine z rižem Kome no Zoto Yoshimiya, ki si je domislila novo modo med novopečenimi starši na Japonskem.

Sprožilec za to je bil nek kupec v trgovini, ki jo ima Naruo Ono v mestu Kitakyushu, blizu Fukuoke; opazil je namreč eno od vreč riža s sliko njenega sinčka in pripomnil, kako sladka in zanimiva je njena ideja. To je dalo Ono misliti, da bi za njeno poslovno pobudo lahko obstajal trg, in je nato začela izdelovati vrečke za lokalne kupce, postopoma pa je dobivala naročila z vse Japonske.

Podjetna Ono je kmalu razširila paleto svojih izdelkov tudi na tematske slovesne poročne vrečke.

Vir: Twitter

»V primeru izdelkov za poročno proslavo, jih nevesta in ženin podarita svojim staršem s slikami na njih, odkar so bili dojenčki, kot način zahvale, da so jih pripeljali na ta svet,« razlaga Ono.

Kmalu so riževe poročne vrečke postale še bolj priljubljene od tistih, ki so naznanilo rojstva novega družinskega člana.

»V času pandemije se je povpraševanje po njih res povečalo, saj ljudje niso mogli potovati na poročne slovesnosti,« je pojasnila.

Vir: Twitter

Rast poročne strani poslov podjetja Naruo Ono ji je pomagala izravnati negativen vpliv padajoče rodnosti na Japonskem, kjer je vsako leto tudi manj prebivalcev.

Število novorojenčkov na Japonskem se od leta 1989 zmanjšuje, prebivalstvo se je lani zmanjšalo za več kot 480.000 ljudi, na 126,65 milijona.

Podobno so tudi poroke padle na najnižjo vrednost po drugi svetovni vojni – na komaj 525.490 letno, v primerjavi z rekordnih več kot milijon poročenih parčkov v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Delite članek