REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V boj za vesne na 19. festivalu slovenskega filma 14 celovečercev

Na 19. festivalu slovenskega filma bo prikazanih 98 filmov, med katerimi se jih bo v boj za vesne podalo 52. Med temi je 14 celovečernih filmov, štirje srednjemetražci in 34 kratkih filmov. Uvod v festival bo 13. septembra zaznamovala podelitev Badjurove nagrade scenografu Dušanu Milavcu, nagrade festivala bodo podelili ob zaključku 18. septembra.

Med celovečerci v tekmovalnem programu je deset igranih filmov. V Portorožu si bo tako mogoče ogledati filme režiserjev Damjana Kozoleta (Nočno življenje), Igorja Šterka (Pojdi z mano), Žige Virca (Houston, imamo problem!), Klemna Dvornika (Pod gladino/Buoyancy), Vlada Škafarja (Mama), Slobodana Maksimovića (Nika) ter Marka Sosiča (Komedija solz).

Med igranimi filmi bodo v tekmovalnem programu prikazane tri koprodukcije. Gre za Družinski film v režiji Olma Omerzuja, Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića in Življenje je trobenta režiserja Antonia Nuića.

V tekmovalni program kratkometražcev je uvrščenih 34 kratkih filmov različnih zvrsti, v to številko pa so vključeni tudi študijski kratki filmi. Med njimi je zaslediti Kozoletov kratki film Meje, najnovejši animirani kratki film Špele Čadež Nočna ptica, kratki eksperimentalni film Vsi smo tu že od nekdaj v režiji Petra Cerovška, Neže Grum in Matevža Jermana in Ribolov Jana Cvitkoviča.

Med dokumentarci si bo na festivalu mogoče ogledati tudi Selfie brez retuše režiserja Vincija Voguea Anžlovarja, Dom ljubi dom v režiji Maje Prettner ter Nara Petrovič = človek režiserja Borisa Petkoviča. S filmi izredno bogata bo tudi sekcija Panorama, ki prinaša filme, ki sicer niso bili uvrščeni v glavni festivalski program, a se zdijo vredni ogleda letošnji selekcijski komisiji. To so sestavljali programski vodja 19. FSF Igor Prassel, Bojana Bregar (društvo Kraken) in Ana Šturm (Slovenska kinoteka).

V program sta uvrščeni tudi dve posebni projekciji. Šumanović, komedija umetnika v režiji Branimirja Dimitrijevića in Borisa Miljkovića, pri katerem je sodeloval tudi letošnji Badjurov nagrajenec Dušan Milavec, bo na sporedu na dan odprtja festivala, ko bodo organizatorji na ogled postavili tudi pregledno razstavo o njegovem delu.

Milavec bo nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, vredno 10.000 evrov bruto, prejel za neprecenljivo in vrhunsko ustvarjanje. Po mnenju strokovne komisije Milavec "z izjemnim občutkom za vizualno k svojemu delu pristopa s posebnim estetskim in obrtniškim čutom".

Druga posebna projekcija filma Ita Rina - filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood v režiji Marte Frelih bo poklon 20-letnici delovanja Slovenske kinoteke.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek