REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Berlinu bodo gostili tržaškega pisatelja Borisa Pahorja

V Berlinu bodo gostili tržaškega pisatelja Borisa Pahorja

V Hiši literature Berlin bodo v soboto gostili tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Povod za povabilo je novi nemški ponatis Pahorjevega romana Nekropola, ki je pri založbi Berlin Verlag prvič izšel leta 2001 in je že dolgo razprodan. Poleg žepne v založbi napovedujejo še trdo vezano izdajo dela v revidiranem prevodu in z novo spremno besedo.

Pogovor v berlinski hiši literature bo vodil literarni zgodovinar, poznavalec Pahorjevega dela in življenja ter njegov prijatelj Thomas Poiss, s katerim sta že večkrat nastopila skupaj.

Pogovoru bo sledil koncert slovenskih glasbenikov Žive Ciglenečki (violina), Florijana Zupana (flavta) in Vasje Legiše (violončelo), ki bodo izvedli skladbe Pavla Merkuja, Pahorjevega tržaškega soseda, so sporočili iz Javne agencije za knjigo RS, ki prireditev organizira z literarnim festivalom Stadt-Land-Buch in Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu.

V preddverju dvorane bodo na ogled razstavni panoji, na katerih bo predstavljeno življenje in delo Borisa Pahorja. Večina razstavljenega gradiva je iz monografije Tako sem živel avtorice Tatjane Rojc.

Literarni dogodek je del pripravljalnih dejavnosti, ki potekajo v sklopu projekta Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Nemški ponatis Pahorjeve Nekropole bo izšel prihodnje leto, ob 50-letnici njenega prvega izida v slovenščini (1967). V enem najbolj prepoznavnih romanov je Pahor strnil svoje taboriščne izkušnje. Roman je bil leta 1990 preveden v francoščino, nato pa še v številne druge jezike. Prav ta knjiga je Pahorju prinesla tudi svetovno prepoznavnost. Nekropola je označena kot živo in še zmeraj pretresljivo pričevanje o oblikah zla in načinih preživetja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek