REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Pele zadovoljen z brazilskim uspehom v Riu

Tudi Pele zadovoljen z brazilskim uspehom v Riu

Brazilski nogometni zvezdnik Pele je pohvalil svoje rojake, ki so izpolnili sanje milijonov Brazilcev in na nogometnem turnirju nedavno končanih olimpijskih iger v Riu osvojili zlato kolajno, kar so v Braziliji doslej ob vseh uspehih na svetovnih prvenstvih zaman čakali. A v pogovoru za časnik Mundo je bil navdušen tudi nad celotno izvedbo OI.

"Pokazali smo, da lahko naredimo velike stvari, čeprav so nas vsi kritizirali. Igre so bile uspešne, pa čeprav so se vsi bali, da Rio ne bo nared zanje," je dejal legendarni Pele.

Slavni nogometaš se sicer ni udeležil iger oziroma obeh slovesnosti ob začetku in koncu; pri prvi je bil med resnimi kandidati za prižiganje ognja, a je moral sodelovanje v živo odpovedati zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja.

"Igre sem spremljal doma. Gledal sem veliko različnih športov, nogomet, košarko, odbojko ... žal se naši ženski nogometni ekipi ni uspelo uvrstiti v finale," je v pogovoru za Mundo dejal 75-letni Pele.

Že med zaključno slovesnostjo je objavil več tvitov, v katerih je še posebej pohvalil nogometaše z Neymarjem na čelu, ki so osvojili prvo zlato olimpijsko medaljo. "Brazilija je sprejela svet z odprtimi rokami in vsem pokazala naš poseben življenjski slog," je zapisal 75-letni Pele in dodal: "Vse življenje sem čakal, da bom videl zlate medalje v brazilskih rokah. Zdaj so se sanje uresničile."

Po njegovem mnenju so zdaj Brazilci dokončno pozabili na urok Maracanaza (izraz je nastal po porazu v finalu svetovnega prvenstva leta 1950 na domačem stadionu Maracana proti Urugvaju), saj so slavili na odločilni tekmi na resda precej prenovljeni in spremenjeni Maracani. "Moštvo je raslo in zraslo. Neymar je prevzel odgovornost. Poznam ga že dolgo, odkar je v Barceloni, je osebnostno napredoval. Zdaj je bolj izkušen in igra bolje, toda Brazilija ima veliko težavo: ne more obdržati iste ekipe za daljše obdobje. Preveč igralcev imamo v Evropi in niso vedno na voljo reprezentanci. V mojih časih smo bili bolj povezani kot moštvo."