REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tina Maze želi kariero presežnikov skleniti v Mariboru

Tina Maze želi kariero presežnikov skleniti v Mariboru

Tina Maze je v Söldnu na najbolj težko pričakovani novinarski konferenci leta sporočila odločitev o prihodnosti in nadaljnjih načrtih. S šokantnimi informacijami ni postregla, potrdila je že dalj časa znano in odloženo odločitev, da se bo poslovila od vrhunskega tekmovalnega športa. Za slovo od navijačev si želi še enkrat nastopiti v Mariboru.

Izbira Söldna, kjer se bo v soboto in nedeljo z ženskim in moškim veleslalomom odprla jubilejna 50. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju, ni bila naključna. Prav v Söldnu je leta 2002 osvojila prvo od skupno 26 zmag, ki jih je dosegla na tekmah svetovnega pokala.

Današnje slovo od belega cirkusa ni dokončno, želi še enkrat nastopiti v Mariboru na tekmovanju svetovnega pokala za Zlato lisico. Če bo vreme prizadevnim pohorskim smučarskim delavcem naklonjeno in bo Zlata lisica prihodnje leto januarja res v Mariboru, si želi najuspešnejša slovenska alpska smučarka in športnica v zgodovini nastopiti na veleslalomu 7. januarja. Seveda si želi, da bi ji šla Mednarodna smučarska zveza (Fis) toliko na roko in bi, kljub enoletnemu tekmovalnemu premoru, startala v prvi jakostni veleslalomski skupini, torej s startno številko od 1 do 7.

Z nastopom pred navijači, prijatelji, družinskimi člani, sponzorji, domačimi ljubitelji smučanja, prav na Zlati lisici v Mariboru, bi se ji izpolnila velika želja, za katero je ob koncu burne in dramatične za zdaj uradno poslednje sezone 2014/15 v svetovnem pokalu ostala prikrajšana.

Na vprašanje, ali si glede na značilno in že prislovično tekmovalno miselnost velike borke želi na zadnji tekmi v karieri zmagati in ne le nastopati ter pomahati navijačem v slovo, je bila skorajda nedvoumna:" "Zmagati? Po duši sem zmagovalka in me to 'matra', ali bi, če bi šla še enkrat na start, šla na zmago ali ne. Seveda je to odvisno od tega, v kakšnem stanju in kondiciji bom. Je stvar časa in mojega dela, kolikor se bom s tem ukvarjala. Res pa je, da si želim biti še enkrat na startu, možnosti za to bi vsekakor morala imeti, se zahvaliti navijačem, domači publiki, vam novinarjem. Če je to en šov, naj bo to en šov. Se mi zdi, da sem bila za to, glede na to, da je bila do konca tekme v Meribelu tako huda bitka, malce prikrajšana, in si želim to enkrat doživeti."

Prav na Zlati lisici v Mariboru, na veleslalomu, ki je bil njena prepoznavna disciplina, kasneje je seveda tekmovala v vseh petih disciplinah in v vseh dosegla odličnost in tudi zmagovala, je kot petnajstletno dekle leta 1999 prvič nastopila v svetovnem pokalu alpskih smučark. Seveda takrat prve vožnje ni končala, v Mariboru pa je tudi prvič stopila na oder za zmagovalke.

Triintridesetletna olimpijska in svetovna šampionka je tako za še nekaj mesecev odložila dokončno slovo od belega cirkusa in vrhunskega športa. Tina Maze si je maja lani uradno vzela tekmovalni premor, v tem času so dozoreli načrti za prihodnost, kaj bo počela po koncu ukvarjanja z vrhunskim tekmovalnim športom. Na Pedagoški fakulteti v Mariboru je dokončala univerzitetni študij ter pridobila naziv profesorice razrednega pouka, a za zdaj kaže, da se s tem poklicem ne bo ukvarjala. "Odprlo se je ogromno drugih obveznosti, ob tem se bom še pripravljala na tekmo, kam me bo to pripeljalo, pa bo prikazal čas," je dejala Črnjanka, ki jo čaka poslovno sodelovanje z italijanskim izdelovalcem športne opreme in oblačil Fila.

Še naprej bo ostala povezana z belim cirkusom, športi na snegu in alpskim smučanjem kot komentatorka evropske televizijske mreže Eurosport. Z Eurosportom bo sodelovala vsaj do konca olimpijskega ciklusa, torej zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu.

Čustva na zelo dobro obiskani novinarski konferenci v dizajnerskem hotelu Bergland v Söldnu so bila močna, ni manjkalo solz. Čustva so premagala tudi njenega življenjskega partnerja Andreo Massija, vodjo prav posebnega projekta, samostojne ekipe Team to aMaze, s pomočjo katere je Mazejeva iz obetavne in nadarjene tekmovalke postala serijska zmagovalka in šampionka največjega svetovnega merila, poznana tudi po vsem smučarskem svetu.

"Team to aMaze je malo nora ideja, ki jo je težko opisati s samo enim pridevnikom in opisati samo z enim pridevnikom, kaj vse je bilo narejeno. Uporabil bi več pridevnikov, malo noro, malo genialno, neverjetni talent, ki je Tina Maze, in revolucionarno. Narediti nekaj novega je težko, nam je uspelo," je povedal Massi, strateg in arhitekt fenomenalne športne kariere. Med vsemi bitkami, nastopi, prvenstvi in tekmovanji, dosežki in uspehi, je Massi izpostavil prvo kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Val d'Iseru, ko je Tina s 15. mesta po prvi vožnji, v drugi skočila na drugo mesto za prvo veliko srebro. Prav tako imata zanj posebno veljavo Tinini zlati olimpijski kolajni v smuku in veleslalomu, prvi slovenski na zimskih olimpijskih igrah, leta 2014 v Sočiju.

Pred novinarsko konferenco Tine Maze je v lobiju hotela Bergland novinarsko konferenco pripravila tudi mlada, dvanajst let mlajša, ameriška šampionka Mikaela Shiffrin, ki ima o Tini Maze zelo dobro mnenje in je prepričana, da bo, če bo nastopila na kateri od tekem svetovnega pokala, lahko še zelo nevarna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek