REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tina Maze bo sporočila odločitev o nadaljevanju športne poti

Tina Maze bo sporočila odločitev o nadaljevanju športne poti

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze bo v četrtek v avstrijskem Söldnu sklicala novinarsko konferenco. Po pričakovanjih bo slovenska smučarska kraljica tik pred uradnim začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti.

Izbira Söldna nikakor ni naključna. Gre za tirolsko smučarsko središče, prizorišče tradicionalne veleslalomske premiere v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prav v Söldnu, oziroma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je Korošica pred 14 leti, 26. oktobra 2002, osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V Söldnu pa je nato še dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke, z veleslalomskima zmagama v letih 2005 in 2012.

Sölden je za Tino Maze pomenil začetek največjih uspehov v sijajni tekmovalni karieri, v kateri je vsega skupaj osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, kar 81 stopničk, štiri zmage na svetovnih prvenstvih ter dve na olimpijskih igrah. Vsega skupaj je na največjih tekmovanjih osvojila 13 kolajn, štiri olimpijske in devet na svetovnih prvenstvih. Kot zanimivost velja omeniti, da je na velikih tekmovanjih Mazejeva osvajala kolajne le srebrnega ali najžlahtnejšega zlatega sijaja, saj v svoji kolekciji nima niti ene bronaste kolajne s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

Sölden je prva postaja na vsakoletnem koledarju karavane svetovnega pokala alpskih smučarjev in alpskih smučark in kot taka tudi priložnost za srečanje predstavnikov alpskega smučanja s pokrovitelji, mediji. Napovedano je tudi zasedanje Foruma Alpinuma, pokrovitelj slovenske smučarske šampionke Tine Maze, izdelovalec čokolade znamke Milka, bo ravno v Söldnu vstopil v 21. sezono podpiranja vrhunskih alpskih smučark, ki na tekmah nosijo vijoličaste čelade.

Mazejeva je s 26 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Postavila je svetovni rekord po številu točk - 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala, v absolutni kategoriji, tako med moškimi in ženskami, za prvi in edini veliki kristalni globus. V tej prelomni sezoni 2012/2013, ko je kot prva slovenska alpska smučarka postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark, je prav tako posnela pesem - Moja pot je moja odločitev.

Sezono 2015/2016 je izpustila. Letos si je tako končno vzela dolg odmor od smučanja za umiritev in osredotočanja samo na sebe. Med drugim se je preizkusila tudi v vlogi novinarke ob prenosih tekem svetovnega pokala na Eurosportu. Za Tino Maze je še en pomemben mejnik na poti osebnostnega zorenja. Na Pedagoški fakulteti Maribor je 16. maja diplomirala z nalogo z naslovom Uporaba e-izobraževalnih tehnologij spleta 2.0 na razredni stopnji.

Če se bo res odločila za konec tekmovalne poti, bodo v njeni statistiki kot zadnje štiri tekme vpisane lanske preizkušnje v francoskem Meribelu, zadnje v sezoni 2014/2015, ko je bila dvakrat četrta in dvakrat tretja ter se je do zadnjega z Anno Veith, takrat še Fenninger, borila za drugi karierni veliki globus. Tega je na koncu vzela avstrijska tekmica za pičlih 22 točk več od najboljše Slovenke.

Avstrijski Kleine Zeitung je v začetku oktobra napovedal, da naj bi se 33-letna Mazejeva, ki ima od 7. maja 2015 tekmovalni premor, prihodnje leto poslovila od vrhunskega športa. Nastopila naj bi še na veleslalomu za Zlato lisico 7. januarja v Mariboru, po krajši poslovilni turneji pa dokončno na svetovnem prvenstvu februarja v St. Moritzu, kjer naj bi na smuku branila naslov. Po zimski sezoni 2016/17 se bo po pisanju novinarja Joschija Koppa odpravila v športni pokoj.

"Tina razmišlja o tem, da bi se preselila v Švico in delala v marketingu za svojega proizvajalca smuči Stöckli. Še naprej sodeluje s Filo, zanje je opravila poziranje v Milanu, in z Milko. Želi nadaljevati tudi kot komentatorka smučarskih tekem na Eurosportu," je časnik navedel informacije svojega vira iz Slovenije.

Veleslaloma v Söldnu, prve se bodo v soboto na progo podale ženske, v nedeljo pa bo sledila še moška tekma, bosta v nekoliko okrnjeni sestavi. Manjkali bodo nekateri najboljši. V ženskem delu karavane so nastop na veleslalomu že odpovedale Američanka Lindsey Vonn, Avstrijka Anna Veith, Nemka Viktoria Rebensburg, tekmo bo izpustila tudi Tina Maze, v moškem delu bosta ledeniško uverturo odpovedala Norvežan Aksel Lund Svindal in Američan Bode Miller, ki se tako kot Tina Maze spogleduje s koncem tekmovalne poti.

Na uvodni sobotni veleslalomski tekmi nove sezone v Söldnu bodo slovenske barve zastopali Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar in Ana Bucik v ženski ter Žan Kranjec in Miha Hrobat v moški konkurenci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek