REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sydneyjska opera bo podvržena 200-milijonski prenovi

Sydneyjska opera bo podvržena 200-milijonski prenoviAustralia Sydney operna hiša

Operna hiša v Sydneyju, ki velja za eno glavnih avstralskih turističnih znamenitosti, bo v prihodnjih letih podvržena prenovi, vredni 202 milijona avstralskih dolarjev. Dela bodo osredotočena na prenovo koncertne dvorane, foyerja in vhoda v znamenito Sydneyjsko opero, so poročale tuje tiskovne agencije.

Operno hišo v Sydneyju, ki je od leta 2007 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, vsako leto obišče 8,2 milijona ljudi, zaradi česar velja za najbolj obiskano avstralsko turistično znamenitost.

Prenova opere, ki bo najobsežnejša od odprtja zgradbe leta 1973, se bo začela prihodnje leto. V koncertni dvorani z 2600 sedišči nameravajo izboljšati akustiko, ki bo obiskovalcem po besedah tehničnega direktorja opere Grega McTaggarta omogočala popolnoma drugačna koncertna izkustva.

V prenovo dvorane, s katero bodo začeli sredi leta 2019, bo vloženih tri četrtine predvidenih sredstev, dvorano pa bodo v tem času zaprli za 18 mesecev. Sicer bodo dela prilagojena programu opere, z namenom, da bi bil le-ta med prenovo čimmanj okrnjen.

"Gre za nujno zlo, ki ga je vredno prestati. Sydneyjska opera je ena od najveličastnejših zgradb na svetu in zahteva spoštovanje ter čast," je menila glavna izvršna direktorica opere Louise Herron.

Prenova predvideva tudi širitev namembnosti zgradbe. Zgradili naj bi kreativni center za otroke, javni prostor pod znamenitimi stopnicami ter novo dvorano za sprejeme, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.