REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strokovnjaki: Bosanska piramida Sonca stara najmanj 32.000 let

Strokovnjaki: Bosanska piramida Sonca stara najmanj 32.000 letBosanske piramide Vir: Pixell

Po najnovejših raziskavah je bila Bosanska piramida Sonca, del tako imenovanega bosanskega piramidalenega kompleksa v bližini mesta Visoko v Bosni in Hercegovini, zgrajena pred približno 32.000 leti, kar dokazuje, da gre za umetniško strukturo in ne le navaden hrib, kot trdijo skeptiki.

Najnovejša ugotovitev je rezultat več testov na podlagi radiokarbonskih merjenj, ki so bila opravljena na materialih, najdenih v najnovejših odkritih vhodih v predore, v parku Ravne 2.

Nova "vznemirljiva odkritja" so predstavili člani fundacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sonca", medtem ko so raziskovali nove vhode v predorih na novih parcelah v parku "Ravne 2", ki so jih odkrili v začetku tega leta.

Predori pod piramido imajo ionizacijski nivo več kot 43.000 negativnih ionov.

Raziskovalec piramidalnega kompleksa, dr. Semir Osmanagić je o dosežkih najnovejših raziskav razkril: "Glede na rezultate testiranja stalagmitov, ki so bili najdeni v novih predorih, smo ugotovili antično starost 26.200 let. 

To pomeni, da ti vhodi in predori, ki so bili do sedaj skriti pred javnostjo - segajo globoko v preteklost regije ... Ko dodamo čas, potreben za pripravo osnove za oblikovanje stalagmitov in pravilno kalibririramo starosti s pomočjo radiokarbonskega testiranja, pridemo do starosti približno 32.000 let."

"To je starost, ki dokazuje, da Bosanska piramida Sonca in podzemni predori Ravne pripradajo isti kulturi", je dejal Osmanagić v pogovoru za Dnevni avaz.

Semir Osmanagić

Osmanagić pojasnjuje, da so se izkopavanja začela na vzhodni strani Bosanske piramide Sonca. Izkopavanja so zunova privabila tudi turiste, ki prihajajo iz celega sveta, poleg njih pa še veliko število prostovoljcev, ki vsi skupaj ponovno zasedajo Visoko.

"Pred 15 leti v Visokem skoraj ni bilo turistov. Zahvaljujoč naši promociji (domačih piramid) po vsem svetu, zdaj vsako leto privabimo na tisoče ljudi iz 160 držav. Naši gostje v Visokem ne ostanejo samo nekaj ur, torej zaradi kratkega obiska ali ogleda, temveč ostanejo več dni," je zadovoljen Osmanagić.

'Predori pod piramido so naravnost neverjetni,' je dejal naključni obiskovalec.

"Predori pod piramido so naravnost neverjetni," je dejal naključni obiskovalec, in dodal: "Imel sem težave z želodcem preden sem vstopil v predor pod piramido, bolečine so se vse bolj intenzivno nakazovale nekaj dni pred obiskom piramide.

Toda, ko sem vstopil v predor, so težave in bolečine - čudežno izginile. Tako sem med turističnim ogledom, ki ga je vodil dr. Osmanagić, v družbi s svojimi najbližjimi prijatelji in številnimi turisti iz celega sveta,  popolnoma pozabil na težave z želodcem. Nekateri pravijo, da imajo predori pod in okoli piramide zdravilne lastnosti, predvsem zaradi velike koncentracije negativnih ionov."

Energijski prikazi kažejo, da imajo predori pod piramido ionizacijski nivo več kot 43.000 negativnih ionov, to pa je približno 200-krat več od povprečne koncentracije v okolju v katerem živimo in zato učinkuje izjemno zdravilno, poudarja portal Ancient code.

Delite članek