REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Španska političarka o poljubu hrvaškega zunanjega ministra: Neznosno, nasilno in seksistično

Španska političarka o poljubu hrvaškega zunanjega ministra: Neznosno, nasilno in seksističnoČeprav Gordan Grlić Radman v svojem obnašanju na srečanju v Nemčiji ne vidi nič slabega, po omrežjih še vedno krožijo burni odzivi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na družbenih omrežjih je še vedno pravi hit posnetek, na katerem zunanji minister Hrvaške Gordan Grlić Radman med skupnim fotografiranjem na političnem shodu v Berlinu poskuša poljubiti nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock.

»Blamaža hrvaškega ministra: Poskusil poljubčkati Annaleno Baerbock, a se mu je izmuznila,« so se vodji hrvaške diplomacije po poskusu, da se s kolegico iz Nemčije pozdravi na prav nič diplomatski način, posmehnili tako domači kot tudi tuji mediji.

Tako je bila nič hudega sluteča nemška zunanja ministrica nenadna tarča hrvaškega kolega, ki ji je na konferenci o krepitvi in ​​širitvi Evropske unije v Berlinu skušal praktično pokazati svoj osebni recept za krepitev vezi med članicami.

Presenečena Baerbockova se je komaj izognila poljubu nekoliko preveč zagretega hrvaškega ministra.

Po konferenci, ko so se udeleženci postavili v vrsto za skupno slikanje, so kamere ujele hrvaškega diplomata, ki se ni zadovoljil z rokovanjem s kolegico, ampak se je po tem nagnil k njej, da bi jo poljubil.

Medtem ko v podobni situaciji italijanska premierka Giorgia Meloni ni protestirala zaradi poljuba albanskega kolega Edija Rame, se je nemška zunanja ministrica Grlić Radmanu odločno, a diplomatsko uprla.

Baerbockova je namreč hitro obrnila glavo, čeprav je bil Grlić Radman, sodeč po posnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, vsekakor blizu uresničitvi svoje namere.

Na družbenih omrežjih ga se je že prijelo novo ime - Grlić Ljubić Radman.

»Gre za povsem neprimerno gesto, ki se ne bi smela zgoditi, zato ne preseneča, da je ostal na suhem. Zdi se, da minister ne pozna protokola, saj 'bolj prisrčen pozdrav' paše za ljudi, s katerimi imate odnos, ki omogoča pozdrav s poljubom. Toda tukaj je jasno, da tak odnos ne obstaja, in ni nenavadno, da je ministrico osupnila ta 'bližina'. In še sporočilo moškim: ženska vam bo dala vedeti, kaj hoče in česa si ne želi. Tako ne boste videti nasilni ali se osmešili,« je pripetljaj komentirala hrvaška poslanka Rada Borić, poroča zagrebški Jutarnji list.

Sporni posnetek je med drugim delila tudi španska poslanka Tesh Sidi, ki je izrazila ogorčenje nad ravnanjem visokega hrvaškega uradnika.

»Brez besed sem. Neznosno, nasilno in seksistično,« je zapisal Tesh Sidi na omrežju X.

Glede celotne situacije se je nekoliko prej oglasil tudi osramočeni Gordan Grlić Radman, ki je glede dejstva, da je precej primitivno poskusil zalizati presenečeno gostiteljico sestanka, dejal, da se kolegi vedno toplo pozdravijo.

»Dokler nisem videl (posnetka), se tudi sam nisem zavedal. Bil je neroden trenutek, ampak načeloma se kot kolegi vedno toplo pozdravimo. Če je koga motilo ali če je kdo prepoznal nekaj slabega, potem se opravičujem,« je lakonično povedal Gordan Grlić Radman.

O zadevnem poljubu, ki se sicer ni zgodil, se je ta teden razpisal celo bruseljski portal Politico.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek