REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Se je Deutsche Bank s poravnavo v višini 75 milijonov dolarjev za žrtve pedofila Jeffreyja Epsteina izognila sramotni obsodbi?

Se je Deutsche Bank s poravnavo v višini 75 milijonov dolarjev za žrtve pedofila Jeffreyja Epsteina izognila sramotni obsodbi?Jeffreyja Epsteina so v celici našli obešenega, ostala je pa senca dvoma, ali je šlo za samomor ali umor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kot poroča CNBC, 75 milijonov dolarjev vreden »odličen posel, ki ga je sklenila Deutcshe Bank še vedno ni rešil banko JP Morgan Chase, ki se mora ubraniti pred potencialno skupinsko tožbo tožnikov Epsteina na okrožnem sodišču ZDA na Manhattnu, ki vključuje podobne obtožbe.«

Pričakuje se, da bo izvršni direktor banke JP Morgan Jamie Dimon, ki je pred tem dejal, da banka ni odgovorna za spolne dejavnosti svoje nekdanje stranke, zaradi te tožbe - odstavljen.

Tožbo je vložila vlada Ameriških Deviških otokov in je povezana z drugo podobno tožbo, obe bosta na sodišiču obravnavani 26. maja, poroča CNBC.

O poravnavi v višini 75 milijonov dolarjev je prvi poročal Wall Street Journal.

Nato je CNBC objavil vsebino poravnave: V skladu s sporazumom bi žrtve Epsteina, ki so bile prizadete zaradi njegovega trgovanja z mladoletnimi spolnimi sužnji v času, ko je bil stranka Deutsche Bank, med letoma 2013 in 2018, prejele najmanj 75.000 dolarjev in do 5 milijonov dolarjev, odvisno od ocene njihovih zahtevkov.

Tiskovni predstavnik Deutsche Bank Dylan Riddle ni želel komentirati pravkar dosežene sodne poravnave, vendar je opozoril, da je njegova banka porabila več kot 4 milijarde evrov [4,34 milijarde dolarjev] za okrepitev notranjega finančnega nadzora.

»V zadnjih letih je Deutsche Bank dosegla pomemben napredek pri reševanju številnih preteklih težav,« je dejal Riddle.

Poudaril je, da je leta 2020, ko se je JP Morgan strinjal, da bo newyorškemu finančnemu regulatorju plačal globo v višini 150 milijonov dolarjev zaradi vpletenosti v afero Epstein in druge problematične posle, Deutsche Bank zapisala: »Priznavamo našo napako pri vključitvi Epsteina v poslovanje leta 2013 in slabosti v naših procesih, in naučili smo se iz svojih napak in pomanjkljivosti.«

Dve odvetniški družbi, ki zastopata tožnike, Edwards Pottinger in Boies Schiller Flexner, sta v skupni izjavi, ki jo je pridobil CNBC, zapisali: »Ta prelomna poravnava je vrhunec dveh odvetniških pisarn, ki izvajata več kot desetletje trajajočo preiskavo, da bi obdržali eno od Epsteinovih finančnih sredstev, saj so njegovi bančni partnerji odgovorni za vlogo, ki so jo igrali pri omogočanju njegove operacijein organizacije trgovine z ljudmi.«

Tožba, ki jo je novembra vložila ženska, identificirana kot Jane Doe, je zahtevala status skupinske tožbe. Jane Doe je v tožbi trdila, da je Deutsche Bank zavestno sodelovala in profitirala od Epsteinovih dejavnostih trgovine z ljudmi za spolne namene, tako da mu je zagotovila potrebno finančno podporo za vzdrževanje te aktivnosti.

»Deutsche Bank je tudi vedela, da bo Epstein uporabil silo, grožnje s silo, goljufije, zlorabo sodnega postopka, izkoriščanje nesorazmerij v moči in različne druge oblike prisile, da bi mlade ženske in dekleta premamil k komercialnim spolnim dejanjem,« trdi tožba.

»Vedoč, da bo zaslužila milijone dolarjev z omogočanjem Epsteinove trgovine s seksom in zahvaljujoč svojimu odnosu z Epsteinom, je Deutsche bank izbrala dobiček namesto spoštovanja zakona,« je poudarjeno v tožbi. »Natančneje, Deutsche Bank se je odločila omogočiti operacijo trgovine z ljudmi, da bi ustvarila dobiček.«

Potem ko je Epstein leta 2013 prekinil bančno sodelovanje z JP Morganom, je pozneje postal stranka Deutsche Bank.

Pred tem je bil Epstein med letoma 1998 in 2013 stranka pri JP Morganu.

»Deutsche Bank je nadaljevala točno tam, kjer je končal JP Morgan, in postala banka, ki jo je Epstein potreboval za financiranje svoje operacije spolne zlorabe in trgovine z ljudmi,« piše v tožbi.

Milijarder in vplivnik Jeffrey Epstein je bil ameriški finančnik in obsojeni spolni prestopnik, ki so ga leta 2019 našli mrtvega v celici zapora v New Yorku, medtem ko je čakal na sojenje zaradi obtožb spolne trgovine z mladoletnicami.

Leta 2008 je bil obsojen zaradi napeljevanja mladoletne deklice k prostituciji in je v zaporu prebil 13 mesecev.

Leta 2019 je znova prišel na naslovnice svetovnih medijev, ko so ga aretirali in obtožili spolne trgovine z mladoletnimi dekleti.

Epstein in njegovi podporniki
Skesani britanski princ Andrew ni obžaloval svojih zavržnih dejanj in ne seksa z deklicami, ki mu jih je priskrbel milijarder pedofil, ampak se je bal slabega vpliva le-teh na monarhijo ... Epsteinov tesen prijatelj in udeleženec njegovih razvpitih zabav je bil tudi nekdanji ameriški predsednik Doland Trump. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ta seksualni predator je bil obtožen vodenja verige za trgovino z dekleti z namenom spolnega izkoriščanja, med puncami so nekatere bile stare komaj 14 let

Obtožbe zoper njega so bile obsežne, vključno s trgovino z ljudmi za spolne namene, seksualno trgovino z mladoletnicami in zaroto, ki je zajemala tudi prisilno delo v obliki spolnega suženjstva.

Zavrnili so mu plačilo varščine in ga zadržali v zveznem zaporu do smrti.

Spomnimo, Jeffreyja Epsteina so v celici našli obešenega, ostala je pa senca dvoma, ali je šlo za samomor ali umor.

Kakorkoli, številni predsedniki držav, nekdanji, tedanji in celo sedanji ter prav tako predsedniki vlad, poslovneži, zvezdniki industrije zabave in celo kronane glave so si ob novici o njegovi smrti oddahnili, saj je Epstein seznam bogatih in slavnih odjemalcev svojih uslug, kot vse kaže - nesel s seboj v grob.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek