REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sarajevski filmski festival tudi letos z bogato regionalno bero

Sarajevski filmski festival tudi letos z bogato regionalno beroSarajevo Film Festival

Sarajevo bo med 12. in 20. avgustom zaživelo v festivalskem duhu. Eden najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope bo v 22. izdaji ponudil okoli 200 filmov v različnih programih. V tekmovalnem programu dokumentarcev bodo prikazali tudi film Meje Damjana Kozoleta. Nagrado častno srce Sarajeva za življenjsko delo bo prejel Robert De Niro.

Letošnji festival bo ponudil 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije. Kot je na novinarski konferenci pred časom pojasnil direktor festivala Mirsad Purivatra, se pojem regije v primeru sarajevskega festivala nanaša na 20 držav z različnimi filmskimi industrijami in številnimi zanimivimi in nadarjenimi avtorji, od Avstrije do Azerbajdžana in Turčije.

Tekmovalni program celovečernih filmov bo vključeval 11 filmskih stvaritev, med njimi jih bo osem v igri za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva, trije filmi pa bodo prikazani izven konkurence.

Med dokumentarci jih bo tekmovalo 21, ukvarjajo pa se z različnimi tematikami, tako z vprašanji osebne in nacionalne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih skrivnosti, političnih misterijev kot gospodarskih kriz.

V to sekcijo je uvrščen tudi Kozoletov film Meje, ki ga je Kozole ustvaril "dobesedno v enem dnevu", kot je pred časom pojasnil za Delovo Sobotno prilogo. "Dobil sem idejo, poklical snemalca Matjaža Mraka in naslednje jutro sva šla do južne meje. Postavila sva kamero in čakala sedem ur. Potem se je vse zgodilo samo od sebe, kot srhljiv remake Lumierovega filma Prihod vlaka na postajo."

Meje so film brez režije in montaže, ki v desetih minutah prikaže trpljenje in potrpljenje v begunski krizi. "Kaj lahko še poveš o tako pretresljivih prizorih, kot so bili oktobra, ko so se prve kolone začele valiti skozi Slovenijo? Vsaka režijska manipulacija se mi je zdela banalna, celo manipulativna [...]," je še povedal Kozole.

V tekmovalnem programu kratkega filma, ki želi promovirati ustvarjalnost mlajših filmskih ustvarjalcev, pa bo v Sarajevu predstavljenih deset stvaritev mladih avtorjev.

Žirijo tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov bodo sestavljali palestinski režiser Elia Suleiman, turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.

Spremljevalni program V fokusu bo ponudil sedem žanrsko in slogovno raznolikih stvaritev, ki so obeležile svetovno in regionalno kinematografijo v minulem letu. V njem bodo prikazali tudi Kozoletov celovečerni film Nočno življenje, ki je bil nagrajen v Karlovyh Varyh. Ob njem bo med drugim mogoče videti še novi celovečerni film Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, ki je na letošnjem Berlinalu prejel veliko nagrado žirije.

Slovensko kinematografijo bo v Sarajevu po podatkih Slovenskega filmskega centra zastopal še filmski projekt režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo Ime mi je Damian. Predstavljen bo v sklopu CineLink, kjer predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja.

Med Talenti Sarajeva so se med 71 obetavnimi mladimi ustvarjalci znašli režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat in filmska kritičarka Petra Meterc.

Ameriškega igralca De Nira, trikratnega nominiranca in dvakratnega dobitnika oskarja, bodo z nagrado častno srce Sarajeva počastili na uvodnem večeru festivala.

Direktor festivala je v izjavi za javnost povedal, da so počaščeni, da bo De Niro prvi dobitnik njihove nagrade za življenjsko delo. "Že odkar smo ga pred desetimi leti spoznali na festivalu v Tribeci, smo upali na njegov obisk v Sarajevu," je dodal.

De Niro pa bo na odprtju festivala tudi predstavil restavriran film Martina Scorseseja Taksist, ki letos obeležuje 40. obletnico. Projekcija bo istočasno potekala v Narodnem gledališču in Poletnem kinu, kjer bo igralec nagrado prejel pred tri tisoč glavo množico filmskih navdušencev, so zapisali organizatorji festivala.

De Niro je sicer poleg Taksista s Scorsesejem posnel še sedem filmov, med njimi Ulice zla (1973), Pobesnelega bika (1980) in nazadnje Casino (1995).

Nagrado častno srce Sarajeva bo za izjemen doprinos k filmski umetnosti prejel tudi britanski režiser Stephen Frears. Njegov zadnji film Florence Foster Jenkins, v katerem sta v glavnih vlogah zaigrala Meryl Streep in Hugh Grant, bodo prikazali v programu Open Air, že leta 2002 pa mu je festival namenil sekcijo Posvečeno.

Nagrado častno srce Sarajeva so doslej med drugim prejeli igralci Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal in Steve Buscemi ter režiserji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Mike Leigh, Bela Tarr in Danis Tanović.