REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res: ameriški gonji proti Rusom zdaj podlegel še Karl Marx! Naj se pripravi tudi Engels?

Saj ni res: ameriški gonji proti Rusom zdaj podlegel še Karl Marx! Naj se pripravi tudi Engels?Cenzuriran v ZDA, ker so Američani prepričani, da je Rus. Vir: Twitter

Kakšne odbite posledice, celo kolosalno neumne, lahko imata cenzura in propagandna vojna, ki sta na Zahodu zaradi vojne v Ukrajini sproženi proti Rusiji in vsemu, kar ima ruske korenine, kaže novica iz Združenih držav Amerike, natančneje z Univerze na Floridi.

Uradniki Univerze na Floridi so se namreč odločili, da »zaradi ukrajinsko-ruske vojne« spremenijo ime ene od študijskih učilnic in tako črtajo ime – Karla Marxa.

Na spletu se je takoj vsul plaz posmehljvih komentarjev, ki so se vsi sukali okoli istega vprašanja: mar Američani ne vedo, da Marx ni bil - Rus?

Znano je, da je med prvimi žrtvami vojne prav resnica, in kot vidimo, tudi v Evropski uniji, ki naj bi bila zgled demokracije in svobode govora, so se zdaj razpasle cenzura, propaganda in - omejitve svobode govora.

Spomnimo, Karl Heinrich Marx je znano ime iz zgodovinskih in drugih študijskih knjig, zato vsak, ki je vsaj malo razgledan (ni nujno, da ima korenine v kakšni od post-komunističnih vzhodnoevropskih držav, kjer sta bila Marx in Engles dolga desetletja glavna ideologa vladajočih) bi moral vedeti vsaj to, da gre za nemškega filozofa, političnega teoretika, pisatelja, ekonomista in publicista.

Večina na Zahodu najbrž ve, če že ne, da je bil Trier - nekoč v Prusiji, zdaj v Nemčiji, Marxovo rojstno mesto, potem vsaj to, da je bil Nemec.

Morda tudi, da je umrl v Londonu, kjer častilci njegove misli in dela še danes, 140 let po njegovi smrti obiskujejo njegov grob.

Za njim pa je stala zelo pronicljiva ženska Jenny von Westphalen, gledališka kritičarka in politična aktivistka, poliglotka, ki je Marxu zelo pomagala pri delu.

Vendar je vse to v Združenih državah, celo na eni njihovih domnevno humanističnih univerz, absolutna neznanka.

Pred osmimi leti so Marxa sicer izbrali kot enega od več kot ducata zgodovinsko znanih in priljubljenih osebnosti, katerih ime je bilo vtisnjeno v različne študijske sobane na floridski univerzi. Toda potem, ko je vodilnim na univerzi po začetku vojne v Ukrajini prišlo na uho, da je »Marxova študijska učilnica menda pritegnila bes študentov«, so tablico z njegovim imenom brž odstranili.

Ob tem jim očitno sploh ni bilo mar, da Marx v resnici nima ničesar z Rusijo, še manj pa z Ukrajino, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, oligarhi ali pa današnjo vojno.

Tako so iz nekdanje »Študijske učilnice Karla Marxa« številka 229, ki je lahko gostila do 12 študentov v knjižnici, čez noč vrgli znanega socialističnega filozofa nemškega rodu (Marxova mati Henrietta je bila Judinja).

Odstranili so tudi napis, ki je prej stal ob tablici z imenom, ki je Marxa opisal kot »filozofa, radikalnega ekonomista in revolucionarnega kritika«, ki je splošno priznan kot ustanovitelj znanstvenega socializma.

Marx je verjetno najbolj znan po svojem delu Komunistični manifest, ki ga je napisal skupaj s Friedrichom Engelsom leta 1848, ki obravnava družbene razrede in kako bi kapitalizem sčasoma nadomestil socializem.

Campus Reform poroča, da imajo drugi akademiki s področja literature, politike, filozofije in znanosti še naprej ohranjene študijske sobe, poimenovane po njih, vključno z Benjaminom Franklinom, Frederickom Douglasom, Martinom Lutherjem Kingom Jr., Jane Austen, Williamom Shakespeareom, F. Scottom Fitzgeraldom, Ernestom Hemingwayjem, Mahatmo Gandhijem, Albertom Camusom, Michelom Foucaultom in Margaret Mead.

Prepovedan. Vir: Twitter

Zakaj pa so odstranili samo Karla Marxa?

»Glede na trenutne dogodke v Ukrajini in drugod po svetu smo ugotovili, da je primerno odstraniti ime Karla Marxa, ki je bilo leta 2014 postavljeno ob skupinski študijski sobi na Univerzi Florida,« je za Newsweek povedal tiskovni predstavnik Univerze na Floridi Steve Orlando.

Dodal je, da imena drugih študijskih učilnic niso bila odstranjena ali spremenjena, namesto Marxa pa zaenkreat niso dodali nobenega novega imena.

Odločitev za odstranitev Marxovega imena iz univerzitetne knjižnice po približno osmih letih, in to zaradi vojne v Ukrajini, je povzročila mešane odzive, zlasti na Twitterju.

»Univerza na Floridi se je odločila, da bo zaradi invazije na Ukrajino spremenila ime ene od čitalnic v knjižnici in da iz študijskega prostora odstrani Karla Marxa ... svet se očitno utaplja v neumnosti, toda moram vprašati – kakšno kakovost študija in sploh raven znanja lahko študentom ponudi taka univerza?«, je tvitnil uporabnik z imenom @Red_Ranson.

»Univerza na Floridi je pravkar odstranila avtorja Komunističnega manifesta Karla Marxa iz svoje knjižnice,« je tvitnil @AdetolaOlutosin.

In nato osupel pripomnil: »Trdijo, da je bila odločitev sprejeta kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. Kaj je naredil Marx? Bil je Nemec in niti malo Rus. Ali Američani sploh kaj berejo?«

Tretji pa je s kančkom cinizma prav tako komentiral (ne)razgledanost Američanov in naposled vprašal, ali naj se zdaj za brco iz univerzitetne knjižnice in sploh visokošolskega okolja pripravi še Marxov sodobnik, tesen prijatelj in kolega, prav tako nemški politik, sociolog, ekonomist, filozof in vojaški zgodovinar, Friedrich Engels?

Pestro debato na družbenih omrežjih sta sklenili naslednji ugotovitvi: prva je spomnila na raziskavo o kateri je poročal Washington Post, ki je razkril klavrno dejstvo, da je presenetljivo število odraslih Američanov prepričanih, da čokoladno mleko prihaja od rjavih krav.

Nič manj optimistično zveni dognanje, da 24 odstotkov Američanov ne ve, da Zemlja kroži okoli Sonca.

Washington Post je porazne izsledke o (ne)izobraženosti ameriškega ljudstva pospremil z rekom, da »Demokracija umre v temi«.

Delite članek