REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruskega študenta na Škotskem ustrahovali zaradi podpore SVO

Ruskega študenta na Škotskem ustrahovali zaradi podpore SVOŠtudent iz Rusije, ki študira v Edinburgu, je spregovoril o ustrahovanju zaradi svoje podpore posebni vojaški operaciji (SVO) v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruski državljan Andrej Komarov, ki študira na univerzi v Edinburgu na Škotskem, je za RIA Novosti spregovoril o ustrahovanju s strani drugih študentov, ker po začetku specialne vojaške operacije (SVO) v Ukrajini ni obsodil svoje domovine.

Vir: RIA Novosti, posnetek zaslona

»Ustrahovanje se je začelo z dvema dogodkoma. Najprej sem v moj študentski dom povabil druge študente na ogled parade v počastitev 9. maja, nato pa sem imel pogovor s študentko iz Litve. V njem sem rekel, da Buče, kot jo predstavljajo zahodni mediji, ni bilo in da se mi zdi nesprejemljivo, da obsojam svojo državo,« je dejal.

Andrej je potem opazil, da so se začele težave: omenjena študentka iz Litve se je nad njim pritožila različnim študentskim skupnostim, ga obrekovala in izkrivljala njegove besede.

Glavno vlogo pri preganjanju pa je imela ukrajinska skupnost Univerze v Edinburgu. »Ustrahovali so me na internetu in deloma v resničnem življenju. Vodja skupnosti je pisala objave na družbenih omrežjih, kjer ni predstavljala le moje stališče, ampak tudi fikcijo. Trdila je na primer, da sovražim geje ali pozivam k nasilju, zato je ukrajinska skupnost univerzi napisala odprto pismo, v katerem je zahtevala, da naj me 'odstranijo' z univerze, saj da smo jaz in meni podobni študenti nevarni za Ukrajince je dodal študent.

Komarov je dodal, da so bile na univerzi marca 2023 študentske volitve.

Kandidiral je za vodjo ene od izobraževalnih šolskih skupnosti. Protirusko nastrojeni študenti so mu, po njegovih besedah, trgali volilne plakate in jih poškodovali in na koncu je volitve izgubil.

Dodal je še, da je so bili udeleženci ustrahovanja večinoma študenti iz Ukrajine ali njihovi simpatizerji. Vanj so bili vključeni tudi ruski državljani, ki so februarja 2022 obsodili svojo državo.

»Kar se tiče dejanj univerze, ta ni ukrepala, čeprav je izjavila, da so študenti enakopravni in jih bo ščitila. Ni bilo mehanizma, prek katerega bi lahko poiskal zaščito, kljub temu, da se je dogajalo spletno ustrahovanje, kar je po zakonih Velike Britanije kaznivo dejanje,« je zaključil Komarov.

Hkrati se je študent soočil z nenapisanim pravilom na univerzi, ki je vključevalo obsodbo dejanj Rusije v Ukrajini v akademskih člankih.

»Obiskoval sem teorijo mednarodnih odnosov. Dobili smo esej na temo Ukrajine in odločil sem se, da predstavim ruski pogled skozi prizmo strukturnega neorealizma.

Pogovarjal sem se s profesorjem, ki je poučeval predmet, in rekel je, da so mu všeč moji osnutki, vidi, da sem patriot svoje države.

Če pa želim dobro oceno, potem moram svoje delo napisati drugače,« je dejal Komarov.

Po njegovih besedah je učitelj priznal, da je imel prav, in izrazil spoštovanje do njegove pozicije, vendar je pojasnil, da »za to ne bo mogoče dobiti dobre ocene.«

»Iz njegovih besed sem ugotovil, da je to bodisi politika univerze bodisi nenapisano pravilo,« je dodal študent.

Kot je ugotovil učitelj, rusko delo »ne ustreza temu predmetu«, čeprav je profesor potrdil, da mu je bil esej osebno všeč.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek