REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska vlada odločila: Veliki Britaniji prepovedan ribolov v Barentsovem morju, ogrožena priljubljena angleška jed

Ruska vlada odločila: Veliki Britaniji prepovedan ribolov v Barentsovem morju, ogrožena priljubljena angleška jedPo odločitvi vlade Ruske federacije bo predlog zveznega zakona obravnavan v Dumi. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska vlada je odobrila preklic sporazuma z Veliko Britanijo iz leta 1956, ki je britanskim ladjam dopuščal loviti ribe v ruskih vodah Barentsovega morja, so sporočili na spletni strani ministrskega kabineta.

Predlog zakona predvideva preklic sporazuma, po katerem so lahko ribiška plovila, ki pripadajo britanskim pristaniščem, lovila v vodah Barentsovega morja.

Vlada Ruske federacije je poudarila, da so pri pripravi dokumenta upoštevali odločitev Londona z dne 15. marca 2022 o ukinitvi režima najbolj ugodne države v dvostranski trgovini.

Zaradi predloga zakona, ki sta ga v Dumo (ruski parlament) vložila ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za kmetijstvo, bo ogroženo eno najljubših britanskih jedi, riba in krompirček.

Britanskim plovilom je bil dovoljen izlov rib v vodah Barentsovega morja, ob obali polotoka Kola, vzdolž celine vzhodno od rta Kanin Nos, pa tudi ob obali otoka Kolgujev in okoli otoka skoraj 70 let - tudi na vrhuncu hladne vojne.

Ogromne količine trske in vahnje, ki se prodajajo v trgovinah in zalogajnicah po vsem Združenem kraljestvu, tradicionalno prihajajo iz ruskih voda. Po podatkih britanskega ribištva je bilo samo lani v Barentsovem morju ulovljenih 566.784 ton trske, poroča Daily Mail.

Vendar od sedaj velja da »kar so lovili, so ulovili in odslej nič več«, ker sta Kremelj in ruski predsednik Vladimir Putin Veliki Britaniji napovedala ribiško vojno, saj je ruska vlada v soboto podprla predlog zakona, ki bi Rusijo umaknil iz sporazuma iz leta 1956.

Zapozneli odziv Rusije sledi odločitvi Velike Britanije, da proti Moskvi uvede sankcije zaradi vojne v Ukrajini.

Velika Britanija je namreč marca 2023 Rusijo izključila iz statusa države z največjimi ugodnostmi in uvedla dodatno 35-odstotno carino na uvoz določenega ruskega blaga v državo.

»Gre za prvi odpovedani mednarodni sporazum o hrani. Vlada je prepoved že potrdila«, navajajo moskovski mediji in dodajajo, da odpoved sporazuma ne bo imela resnejših zunanjepolitičnih in gospodarskih posledic za Rusijo.

Poteza, ki jo mora potrditi še parlament, pomeni, da bodo Rusi z vojaškimi ladjami odvračali vse britanske ribiške čolne, ki bi se znašli v njihovih vodah.

Po odločitvi ruske vlade bo predlog zveznega zakona obravnavan v Dumi po ustaljenem postopku.

Na družbenih omrežjih se vrstijo komentarji, da bodo zdaj tudi naduti Angleži preizkusili moč sankcij.

Glede priljubljene angleške jedi - riba in krompirček, pa ni dvoma, da jo bodo na Otoku tudi v prihodnje lahko jedli. Krompirček, toda brez ribe. Ali z bistveno dražjimi uvoženimi ribami...

Velika Britanija je omejitve za Rusijo uvedla 24. februarja 2022 in jih nato večkrat podaljšala.

Glede na stanje od konca decembra 2023 je bilo na seznamu sankcij Londona okoli 1800 ruskih državljanov.

Po besedah ​​ruskega veleposlanika v Angliji Andreja Kelina so bile omejitve za večino ruskih državljanov uvedene brez kakršnih koli dokazov in bi bilo prav, da bi se jih izpodbijalo na sodišču.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek