REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Robert Kennedy mlajši: CIA je »izven razumnega dvoma« zagotovo vpletena v umor JFK-ja

Robert Kennedy mlajši: CIA je »izven razumnega dvoma« zagotovo vpletena v umor JFK-jaRobert Kennedy Jr. o umoru strica, ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Demokratski predsedniški kandidat Robert Kennedy mlajši je zatrdil, da ameriška obveščevalna agencija CIA zagotovo stoji za atentatom na njegovega strica, ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963.

CIA je bila zaradi tega tako zaskrbljena, da je leta 1967 izdala direktivo o tem, kako diskreditirati tako imenovane »teoretike zarote«, ki dvomijo v zaključke Warrenove komisije.

Poudarja, da je bila CIA verjetno vpletena tudi v umor njegovega očeta, ameriškega državnega tožilca Roberta F. Kennedyja, ki je bil ustreljen leta 1968.

V nedeljskem intervjuju z radijskim voditeljem WABC Johnom Catsimatidisom je Kennedy Jr. dejal, da »obstaja ogromno dokazov, da je CIA vpletena v [JFK-jev] umor.«

To trditev je opisal kot »v tem trenutku zunaj razumnega dvoma.«

Kennedy mlajši med kampanjo Vir: Yandex
Kennedy mlajši med kampanjo. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Dokazov, da je CIA vpletena v umor in prikrivanje je ogromno,« je nadaljeval predsedniški kandidat in opisal prizadevanja za diskreditacijo te teorije kot »60-letno prikrivanje.«

Robert Kennedy mlajši je navedel knjigo »JFK and the Unspeakable« Jamesa Douglasa kot najboljšo zbirko dokazov o tej temi, čeprav je bilo o atentatu in domnevni vlogi Cie napisanih na desetine, če ne na stotine del.

Uradna razlaga ameriške vlade, ki je bila naslednje leto objavljena kot poročilo Warrenove komisije, pravi, da je veteran ameriških marincev Lee Harvey Oswald 22. novembra 1963 ustrelil predsednika ZDA, medtem ko je njegova povorka vozila skozi Dallas.

John Fitzgerald Kennedy. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Oswald je bil nato umorjen, preden je lahko doživel sojenje.

Domnevnega edinega strelca je nato ustrelil lastnik nočnega kluba Jack Ruby (s pravim imenom Jacob Rubinstein), medtem ko so Oswalda peljali iz policijske uprave v Dallasu v okrožni zapor.

V pogovoru s Catsimatidisom je Kennedy dodal, da obstajajo »zelo prepričljivi, a posredni« dokazi, da je bila CIA leta 1968 vpletena v atentat tudi na njegovega očeta, državnega tožilca in predsedniškega kandidata Roberta F. Kennedyja.

Štiri leta po umoru JFK-ja skoraj polovica ameriške javnosti ni verjela, da je Oswald deloval sam.

Uradno zgodbo o atentatu, ki so ga pripisali palestinskemu negovalcu konj Sirhanu Sirhanu, je opisal kot fizično nemogoče.

Pojasnil je, da je Thane Eugene Cesar, varnostnik v hotelu, ki je bil hkrati zaposlen pri vojaškem izvajalcu Lockheed, (in je tudi stal za žrtvijo) dejansko izstrelil strele, ki so ubili njegovega očeta, Roberta F. Kennedyja.

Štiri leta po umoru njegovega strica, predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja skoraj polovica ameriške javnosti ni verjela, da je Oswald deloval sam.

Je bil Oswald podaljšana roka Cie? Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

CIA je bila zaradi tega tako zaskrbljena, da je leta 1967 izdala direktivo o tem, kako diskreditirati tako imenovane »teoretike zarote«, ki dvomijo v zaključke Warrenove komisije.

Sodobna raba izraza »teoretik zarote« kot slabšalne oznake za neko osebo, pogosto izhaja prav iz te direktive Cie iz leta 1967.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek