REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reforma šolstva: Levica želi ukiniti ocene, domače naloge in sedenje pri pouku

Reforma šolstva: Levica želi ukiniti ocene, domače naloge in sedenje pri poukuLevica predlaga poseben sklad za izobraževanje v višini 100 milijard evrov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Levica si želi »šolo za vse« in soizobraževanje otrok od 1. do 10. razreda, da bi preprečili družbeno neenakost.

Nemška Levica želi temeljito spremeniti izobraževalni sistem v državi, med drugim pa predlaga odpravo ocen in domačih nalog, piše Spiegel.

Dokument, v katerega je imel vpogled Spiegel, razkriva, da je »izobraževalni sistem na robu kolapsa«, ob tem našteva vrsto perečih problemov, med ostalim pomanjkanja učiteljev, ki terja skrajšanje pouka ter nezadostna vlaganja v šole, kar vse skupaj lahko negativno vpliva na učence.

Levica si želi »šolo za vse« in soizobraževanje otrok od 1. do 10. razreda, da bi preprečili družbeno neenakost.

»Ocene, sedenje pri pouku in domače naloge je treba odpraviti, da bo učenje možno brez pritiska in strahu. Otroci in mladi želijo razumeti svet, ne le učiti se za teste,« je še zapisano v dokumentu.

Levica zahteva tudi enako plačilo za vse učitelje, ne glede na vrsto šole, kjer so zaposleni.

V stranki poudarjajo, da je cilj odprava izobraževalne suverenosti zveznih držav, da bi izobraževalna politika po vsej državi postala enakopravnejša.

Doslej je bila v Nemčiji za učne vsebine odgovorna vsaka zvezna dežela, zvezna vlada pa se ni smela vmešavati.

Vendar je ta ideja izjemno draga, Levica zato predlaga poseben sklad za izobraževanje v višini 100 milijard evrov.

To pa ni edina ovira – da bi se odrekle izobraževalni suverenosti, bi morale zvezne države pristati na spremembo temeljnega zakona v Bundesratu.

Nemški Bundesrat je zakonodajni organ, ki predstavlja šestnajst nemških zveznih dežel na zvezni ravni.

Bundesrat se sestaja v nekdanji pruski palači lordov v Berlinu. Njegov drugi sedež se nahaja v nekdanji zahodnonemški prestolnici Bonn.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek