REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Raziskovalna agencija ameriške vojske izzvala preplah med Američani, ko je objavila precej bizaren tvit

Raziskovalna agencija ameriške vojske izzvala preplah med Američani, ko je objavila precej bizaren tvitDARPA

Ameriška Agencija za napredne raziskovalne projekte na področju obrambe (DARPA), je na nenavaden način naznanila, da išče podzemne predore v ameriških mestih.

To je storila tako, da je namero o najetju naznanila kar prek spletnega socialnega omrežja Twitter v sporočilu, ki je številne Američane dobesedno vrglo iz tira.

»Pozor, prebivalci mest! Radi bi identificirali podzemne predore, ki so v lasti univerz ali s katerimi razpolaga univerza, a ki bi lahko gostili raziskave in eksperimentiranje,« je tvitnila DARPA.

Tvit je pritegnil veliko pozornosti in s svetlobno hitrostjo sprožil teorije o vseh možnih apokaliptičnih scenarijih.

Ob tvitu so – za primerjavo, kaj si, konkretno, DARPA želi - bile objavljene tudi fotografije temačnih tunelov in prehodov, ki jih agencija ameriške vojske šteje za pravšnje glede njenih skrivnostnih namer.

Toda objekti so bili za marsikoga, kot so pripomnili številni uporabniki socialnih omrežij prek svetovnega spleta, videti - srhljivo.

Nekateri so menili celo, da sporni tvit izgleda, kot da so ga objavili vesoljci, ki se pripravljajo na invazijo

»Neee, vse to sploh ne zveni sumljivo«, »Ali se dogaja nekaj, kar bi morali vedeti?«, »Je Twitter postal oglasna deska za brskanje za grozljivimi bunkerji, ki so godni za tajne projekte in poskuse?«, »Ali tam nameravate stlačiti demogorgone?« so le nekateri do tvitov v odgovor na nenavaden oglas agencije DARPA.

Številni so prav zares spraševali, ali to pomeni, da se nam morda pripravlja scenario sodnega dne

Ne nazadnje – kaj sploh DARPA namerava storiti s podzemeljskimi tuneli in predori?

Iz Agencije so naposled pojasnili, da se po takšnem odzivu občinstva tudi njim zdi njihova zahteva - nekoliko odbita.

Nato so obrazložili, da jim najbolj ustreza podzemno okolje, ki so ga zgradili ljudje, ki se razteza pod več stanovanjskimi bloki in je razdeljeno na več prostorov, atrijev, stopnišč ...

»Toda - čemu vse to?«, so zmedeno spraševali Američani.

DARPA je nato prepustila svojemu vodji komunikacij Jaredu Adamsu, da za revijo Live Science razkrije bistvo celotne akcije: pravzaprav gre za pripravo znanstvenih ekip na tekmovanje, imenovano Subterranean Challenge (okrajšano: SubT Challenge – podzemeljski izziv), zato pa potrebujejo prostore pod zemljo, za testiranja.

»Podzemeljski izziv« namreč terja od udeležencev, da pokažejo svoje najboljše možne rešitve glede navigacije in orientacije pod zemljo, v predorih, bunkerjih, mrežah povezanih jam, saj bi jim to znanje lahko koristilo pri vojaških operacijah ali pa v primeru sodelovanja v reševalnih ekipah.

Tekmovanje je mamljivo tudi zaradi nagrad v vrednosti 5 milijonov dolarjev.

Jared Adams pa je naposled priznal, da je moral zaradi spornega in precej nerodnega tvita, ki je povzročil pravo paniko in napačne sklepe pri prebivalcih Združenih držav Amerike, potem ves dan trdno delati, da bi ljudi pomiril in jim razložil, za kaj se sploh pri tem gre …

Delite članek