REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prizori kot iz grozljivk: potopljena vas po 30 letih »švignila na površje«

Prizori kot iz grozljivk: potopljena vas po 30 letih »švignila na površje«Španci se jezijo na Portugalce, ker je voda iz rezervoarja izginila. Vir: Twitter

Nekdanji vaščani že tri desetletja zapuščene španske vasi se sprašujejo, zakaj srh vzbujajoče ruševine privabljajo turiste - tako domače kot tuje.

Pozabljena španska vas Aceredo v Galiciji, ki je bila leta 1992 poplavljena, da bi zgradili vodni rezervoar Alto Lindoso, se je namreč te dni ponovno pojavila na površju Zemlje zaradi suše, ki je skoraj izpraznila jez na špansko-portugalski meji.

Nenavadni prizori vasi »duhov« so privabili turiste, ki so prišli slikat žalostne ruševine, ki pričajo o tem, da je na tem koščku našega planeta nekoč vse brstelo od življenja...

»To je kot da bi gledal film. Prelevila me je žalost,« je novinarjem povedal 65-letni upokojenec Maximino Perez Romero, ki meni, da se bo v prihodnje nekaj podobnega vedno znova dogajalo zaradi suše in podnebnih sprememb.

Ker rezervoar deluje z le 15-odstotno kapaciteto, so se iz njega zdaj »dvignile na površje« vaške hiše v provinci Galicija na severozahodu Španije, poroča Guardian.

Radovedneži se zdaj lahko sprehajajo po blatnih potkah med ruševinami, razpokanih zaradi suše, ob tem pa raziskujejo pozabljeno vas z delno sesutimi strehami, opečnatimi stenami in lesenimi ostanki, ki so svoj čas sestavljali vrata in tramove…

Dokaj nenavadno je, da iz zarjavelih pip pa še vedno teče - pitna voda.

Zabojniki s praznimi steklenicami piva so zloženi ob nekdanjem lokalu, ob katerem rjavi zapuščen avtomobil.

Posnetki iz drona prikazujejo blatne, razpadle stavbe.

Maria del Carmen Yanez, županja občine Lobios, kjer se nahaja Aceredo, za klavrni položaj jezu krivi pomanjkanje dežja v zadnjih mesecih.

Še posbej januarja letos, pa tudi »precej agresivno izkoriščanje« portugalskega elektropodjetja EDP, ki upravlja rezervoar.

Učinek podnebnih sprememb. Do nedavnega je bila cela vas pod gladino vode. Vir: Twitter

1. februarja je portugalska vlada zaradi vse hujše suše ukazala, da šest jezov, vključno z Altom Lindosom, skoraj povsem ustavi uporabo vode za proizvodnjo elektrike in namakanje.

Kar je sprožilo nejevoljo na drugi strani meje, kjer zdaj Španci krivijo Portugalce, ker je voda iz rezervoarja - izginila...

Delite članek