REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ponos železniških enot ruske vojske: Oklepni vlaki »Amur«, »Bajkal«, »Jenisej« in »Volga«

Ponos železniških enot ruske vojske: Oklepni vlaki »Amur«, »Bajkal«, »Jenisej« in »Volga«Čeprav oklepni vlaki niso primarno zasnovani za bojne operacije, vsekakor lahko nudijo ognjeno podporo in so sposobni samoobrambe zaradi raznolikega arzenala orožja, s katerim so opremljeni. Vir: Posnetek zaslona, X

V času ruske Posebne vojaške operacije (SMO) smo imeli priložnost videti vrnitev velikega števila sistemov, vozil in platform, ki so bile že zdavnaj umaknjene iz operativne uporabe zaradi »zastarelosti« oziroma njihove odvečnosti v mirnodobnih razmerah.

Kljub temu so poleg različnih tankov, bojnih vozil, pehote in oklepnih transporterjev, ponovno aktiviranih na območju SMO, posebno pozornost svetovne javnosti pritegnili ruski oklepni oboroženi vlaki, ki jih uporabljajo Železniške enote oboroženih sil Ruske federacije.

Začetki teh redkih in zelo impresivnih kompleksov segajo vse do sredine 19. stoletja in ameriške državljanske vojne, ko so bili prvič uporabljeni oklepni vlaki, nato pa so bili uporabljeni v skoraj vseh večjih spopadih do konca druge svetovne vojne.

Že v drugi polovici 20. stoletja je z razvojem tehnologije njihova uporaba postala izjemno redka.

SMO ni prvi sodobni oboroženi spopad, v katerem so ruske sile uporabile bojne vlake, saj so bila ta vozila uporabljena med čečenskimi vojnami in vojno leta 2008 v Južni Osetiji.

Po tem sledi umik, vendar očitno ni prišlo do popolne razgradnje, saj je leta 2016 vojska Ruske federacije vrnila v službo dva vlaka, »Amur« in »Bajkal«, za sodelovanje v dejavnostih usposabljanja.

Od začetka SMO sta bila aktivirana še dva vlaka – »Jenisej« in »Volga«, kar glede na zaostrovanje konflikta in dejstvo, da je logistika ruske vojske močno slonela na železnici, ne bi smelo biti presenečenje.

Osnovni namen naštetih vozil je prevoz vojakov, opreme, orožja in streliva, spremstvo tovornih vlakov, izvidovanje, pregledovanje in popravilo železnice na mestih, poškodovanih zaradi diverzantskih in drugih sovražnikovih dejavnosti.

Vsi štirje vlaki so sestavljeni iz več tovornih vagonov in odprtih ploščadi z orožjem ter ene ploščadi, napolnjene z vrečami peska, deli tirnic in pragovi.

Ta ploščad, postavljena pred glavnim delom, služi kot preventivni ukrep, to je sredstvo za aktiviranje morebitnih eksplozivnih naprav na tirih.

Poleg tega člani posadke, med katerimi so tudi deminerji, občasno pregledujejo tirnice in okolico zaradi min in podobnih naprav ter v skladu s tem razminirajo ali izvajajo nadzorovano detonacijo zaznane nevarnosti.

V zadnjem času se opisano izvidovanje terena in okolice izvaja tudi s pomočjo izvidniških dronov.

Vsak vlak ima poleg deminerjev ekipe za vzdrževanje in popravila ter poseben vagon, imenovan »capterka«, v katerem je vsa logistična oprema, namenjena vzdrževanju, popravilu in neprekinjenosti delovanja.

Koordinacijo članov posadke in komunikacijo z drugimi enotami v okolju zagotavljajo sodobne radijske komunikacijske naprave, nameščene na enem od vagonov.

Ker sta dve lokomotivi, oziroma ena lokomotiva v primeru »Amurja«, nameščeni v osrednjem delu, se strojevodje pri vožnji zanašajo na informacije, ki jih prejmejo od opazovalcev z obeh koncev kompozicije.

Stene vseh vagonov in lokomotiv so obložene z 20 mm debelim jeklenim oklepom, z dodatki, kot so vreče s peskom in lesene plošče, poleg pasivne zaščite pa so vlaki opremljeni tudi s sistemom »kamiš«, ki služi za motenje radijsko vodenih eksplozivnih naprav v radiju 20 metrov.

Edina bistvena razlika v zasnovi omenjenih štirih vlakov se kaže v številu vagonov in platform: »Amur« ima poleg ene lokomotive še 13 vagonov in platform in je dolg 163 m.

Leta 2016 je imel »Bajkal« tudi eno lokomotivo, vendar sedem vagonov/platform in dolžino približno 102 metra, medtem ko so leta 2022 po rekonfiguraciji vgradili še eno lokomotivo in dva vagona, tako da ima danes dolžino 132 m; »Jenisej« je sestavljen iz dveh lokomotiv in osmih vagonov in je dolg 131 m; »Volga« pa ima poleg dveh lokomotiv še šest vagonov in dolžino 106 m.

Čeprav oklepni vlaki niso primarno zasnovani za bojne operacije, lahko vsekakor nudijo ognjeno podporo in so sposobni samoobrambe zaradi raznolikega arzenala orožja, s katerim so opremljeni.

Prvič, vsak vlak ima v osrednjem delu vlaka (ob lokomotivi) oddelek, torej vagon, ki služi kot poveljniški center in orožarna z nišami na vseh straneh za obrambo z osebnim orožjem članov posadke.

Na vrhu poveljniškega centra sta nameščeni dve vrtljivi kupoli z razponom gibanja 16'0 stopinj na smer, oboroženi z avtomatskimi metalci granat AGS-17/30 kalibra 30 mm in težkimi mitraljezi.

Ključni segment oborožitve predstavlja dvocevni avtomatski protiletalski top ZU-23-2 kalibra 23 mm, ki se uporablja za zračne, pa tudi zemeljske cilje s hitrostjo ognja 2000 izstrelkov na minuto; in bojno vozilo pehote BMP-2, oboroženo z avtomatskim topom 2A42 kalibra 30 mm, spojenim mitraljezom PKT kalibra 7,62 x 54 mm in protioklepnimi raketnimi sistemi »konkurs« ali »fagot« z dometom do 4000 m.

Obe orožji sta nameščeni na ločenih platformah in ju je mogoče uporabljati hkrati.

Poleg standardnega paketa oborožitve ima vlakovno osebje možnost namestitve minometov ali lansirnikov brezpilotnih letalnikov, njihovo izstrelitev pa je mogoče izvesti tudi v gibanju.

Glavna prednost opisanih kompleksov se kaže v visoki mobilnosti in zmožnosti prevoza velike količine opreme, oborožitve in žive sile, še posebej ob razvejanem železniškem omrežju, kot je to primer v Rusiji.

Bogat arzenal orožja zagotavlja možnost ofenzivnega in defenzivnega delovanja, prostorske zmogljivosti pa puščajo možnost preoblikovanja vlaka v mobilne poveljniške centre za večje enote in improvizirane bolnišnice.

Seveda pa imajo takšni vlaki tudi psihološki učinek, tako za prijateljske kot sovražne sile.

Prvim že sam videz oklepnih vlakov pomembno prispeva k dvigu morale, drugim pa nažene strah v kosti.

Nenazadnje sposobnost prilagajanja potrebam določene naloge, odvisno od tega, ali gre za izvidniško, bojno ali logistično nalogo, oprema vlakov pa jih spreminja v izjemno uporabno orodje za razmere sodobnega vojskovanja, kjer se vse bolj poudarja pomen večnamenskih sistemov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek