REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plešoči ravnatelj kršil šolska pravila - in postal svetovna senzacija

Plešoči ravnatelj kršil šolska pravila - in postal svetovna senzacijaPles z ravnateljem, vir: Twitter

Direktor šole na Kitajskem si je drznil poseči v s strani države odobreno obvezno dnevno telovadbo za učence v korist bolj »Footloose« pristopa.

Za svojih 700 učencev je zasnoval popolnoma nov, zanimiv režim fitnesa.

To je naredil v želji, da bi telesno vzgojo naredil za svoje učence bolj zanimivo in zabavno ter predvsem zdravo.

Tako se je naposled odločil za kombinacijo sodobnega, razgibanega plesa poimenovanega shuffle in vaj znanih kot callisthenics.

Ravnatelj Zhang, učitelji in učenci med plesom, vir: Twitter

40-letni Zhang Pengfei, ravnatelj osnovne šole Xi Guan v provinci Shanxi, je nato te dni postal prava senzacija na svetovnem spletu, predvsem zaradi svojega neortodoksnega fitnes programa, ki ga imajo radi tako učitelji kot učenci, saj so vsi po vrsti med razposajenim plesom nasmejani do ušes.

En videoposnetek, objavljen na družbenem omrežju Facebook, ki prikazuje, kako se vsako jutro začne pouk na šoli Xi Guan, pa je v kratkem času dosegel več kot 26 milijonov ogledov.

Ravnatelj Zhang je namreč za svojih 700 učencev novembra leta 2018 uvedel nov režim fitnesa, saj je bil standardni program za razgibavanje učencev in telovadbo ocenjen kot preveč dolgočasen, tako za učitelje, kot za učence.

Najprej se je seveda sam lotil učenja novih plesnih gibov, preden si je upal svoje nove spretnosti in koreografijo deliti s sodelavci in učenci.

Plešoča šola, vir: Twitter

Eksperiment novega prijema učenja se je kmalu izkazal ne le za izvirnega, ampak tudi za zelo zabavnega, vsekakor pa bolj zanimivega od uveljavljenega standardnega programa, ki ga predpisuje šolsko ministrstvo.

Vodstvo šole pa je hkrati dojelo, da je tudi to lahko način, kako bi lahko otroke odvrnili od elektronskih naprav in jih naredili bolj aktivne ter bolj sodelujoče med seboj.

Zhangova »nova rutina« se imenuje guibu, ali »ghost steps«, in jo sestavlja mešanica več plesnih zvrsti, ki vključuje tudi nekaj sodobnih jazzovskih gibov, kar celotnemu dogodku daje še posebej privlačen pridih.

Vsi, ki so si ogledali video posnetek (lahko si ga tudi sami ogledate na koncu teksta), so bili naravnost navdušeni.

Deževale so pohvale in čestitke iz celega sveta ... Mnogi so komentirali, da bi se tudi sami radi pridružili plesu oziroma telovadbi na šoli ravnatelja Zhanga.

»Tradicionalen« pouk telovadbe na drugih šolah ...

Toda priljubljeni ravnatelj se je nato znašel v zadregi, ko so šolo nenadoma obiskali državni inšpektorji, ki opravljajo nenapovedane preglede v šolskih ustanovah, da bi zagotovili dosledno upoštevanje in izvajanje šolskega programa.

Seveda so pod drobnogled dali tudi »plešočega ravnatelja«, ki se je tako znašel v težavah. Ob tem se je izkazalo, da je polovica učiteljev na šoli sprva nasprotovala novim Zhangovim pedagoškim prijemom, saj je odstopal od učnega načrta in kršil pravila o učnem procesu.

Dobro jutro ravnatelja Zhanga... Vir: Twitter

Toda - nato so se premislili, tudi sami navdušeni nad novostjo in ga podprli.

Program telovadnih vaj, ki ga določa država, je obvezen na osnovnih, srednjih in visokih šolah že od leta 1951 in združuje raztezalne in vaje za gibljivost z namenom povečanja telesne moči, spretnosti in timskega dela. Pred tem je bil isti program obvezni del delovnega dne v državnih tovarnah in vladnih ustanovah, toda danes temu ni več tako.

Za rutino callisthenics, ki jo je ravnatelj Zhang povzel in vpeljal na svoji šoli, se smatra, da je nastala že v 19. stoletju in izvira iz Nemčije, od koder ji je mogoče slediti skozi prakso nekdanje Sovjetskw zvezw in japonske vojske med drugo svetovno vojno, je o nenavadnem dogodku in »pogumnemu ravnatelju«, ki si upa premikati mejnike prva poročal South China Morning Post, nato pa so to čudovito zgodbo povzeli tudi številni drugi svetovni mediji.

Nova vadba se zdi idealna rešitev za 'boj' proti debelosti kitajskih mladostnikov, ker napovedi kažejo, da jih bo imelo do leta 2030 okoli 28 odstotkov čezmerno telesno težo.

Nova pridobitev pa je morda tudi rešitev za zajezitev in boj proti debelosti kitajskih mladostnikov, ker bo do leta 2030, glede na študijo šole za javno zdravje Pekinške univerze -, približno 28 odstotkov otrok na Kitajskem, starih od sedem do osemnajst let, debelih ali s prekomerno telesno težo, kar je porazna napoved za približno 50 milijonov otrok.

Komentarji